Slovenija
33 ogledov

Združitev Sove in OVS: za in proti

sova BOBO Žurnal24 main
Obveščevalci. Racionalizacija delovanja tajnih služb na eni, večja nevarnost zlorab na drugi strani.

Vlada. Bo premier Janez Janša združil Sovo in vojaško obveščevalno službo OVS? Razloge za in proti nam je naštel poznavalec, ki ne želi biti imenovan, bil pa je vključen v obveščevalno dejavnost.

Za: skupaj na Balkan

Delovanje služb se prepleta, zlasti na Balkanu, deloma pa tudi pri obveščevalni dejavnosti v gospodarstvu. Plus bi bili tudi na enem mestu zbrani podatki obeh služb in odprava včasih nezdrave konkurence med službama, ocenjuje sogovornik.

Proti: večje tveganje

Če bi bili službi združeni, bi bila večja nevarnost nastanka deviantnih pojavov, okrepila bi se recimo nevarnost zlorabe zaupnih in osebnih podatkov ter zaposlovanja vladajoči opciji prijaznih kadrov. Ob morebitni združitvi bi izgubili tudi medsebojni nadzor med službama.

Sogovornik zagovarja različico, po kateri bi strateške obveščevalne dejavnosti opravljali v eni službi, taktične pa bi opravljali za vojsko posebej.

Komentarjev 3
  • graff 11:12 14.februar 2012.

    Dvomiljonska Slovenija (tretjina povprečnega evropskega mesta) si tako dragih služb ne more privoščiti, rabi eno in to učinkovito . Kar se tiče vojske smo v EU, sprejemamo standarde Nato, zato ta trenutek vojaške sploh ne potrebujemo.V tej službi so ...prikaži več lahko zaposleni samo ,,apolitični,, profesionalci, imenuje in razrešuje pa naj jih predsednik države ne pa politika.

  • timslum 10:39 14.februar 2012.

    NE KOMUNIZMU!

  • smito23 09:45 14.februar 2012.

    Jasno je, da je Virant lagal, ko je pred volitvami trdil, da ne odstopa od tega, da bi lahko Janša ali Janković imela vpliv na sodno vejo oblasti. Janša tudi, če bi bilo 4 leta vse pošteno, je zaradi preteklih ...prikaži več nečednosti v zvezi s tajnim delovanjem paravojaških služb nekredibilen s svojimi vojščaki v teh vrstah. Ne moreš biti osumljen v celi Evropi, pa s prstom kazati na druge, to ne gre.Je pa to samo dobro za vse, ki janše ne marajo. S tem si je on sam zadal najhujši udarec v prihodnjih letih. Janše po tem mandatu ne bo nikoli več na oblasti, to je zdaj že jasno.NE janšizmu!