Slovenija
12 ogledov

Zdus s polno paro po podpise

Upokojenci v Vzajemni bijejo bitko z interesi kapitala in politike. (Foto: Dejan Žurnal24 main
Zveza društev upokojencev Slovenije je začela zbirati pooblastila za skupščino. Pomagali bodo tudi kmetje in mladi.

 

Lani je Zdusu uspelo zbrati 23 tisoč pooblastil. V Zdus je včlanjenih 243 tisoč članov, med lani zbranimi pooblastili pa je bilo 30 odstotkov neupokojencev.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) bo v nadzorni svet Vzajemne predlagala svojo predsednico Matejo Kožuh Novak, Mirka Miklavčiča, podpredsednika Zdusa, ter sindikalista Marjana Urbanca in Andreja Zorka.

Za skupščino, ki bo 26. julija, vodil pa naj bi jo odvetnik Bojan Pečenko, so že začeli zbirati pooblastila, iz katerih je razvidno, da pooblaščenci nasprotujejo izbiri Pečenka. So tudi proti temu, da se upravam, ki so Vzajemno vodili lani, podeli razrešnica.

50 tisoč pooblastil
Po pošti je Zdus poslal že okoli 20 tisoč pooblastil. Preostanek so poslali na 500 upokojenskih društev, kjer bo približno dva tisoč prostovoljcev od vrat do vrat zbiralo poblastila. Ta naj bi po informacijah Zdusa zbirali tudi kmetje in mladi.

Miklavčič ni želel napovedovati, kakšen bo odziv, javnost pa bodo o številu zbranih pooblastil obvestili 13. julija. Vzajemni bodo prvi del zbranih poblastil predali do 16. julija. Prav tako ni zanikal, da bi lahko Zdus, potem ko bo zbral vse dokaze in jih preučil, zoper AZN oziroma osebe, ki naj bi lastnikom Vzajemne povzročile materialno škodo, sprožil postopke za njihovo povrnitev.

Kožuh Novakova je ob tem napovedala, da bo od števila zbranih pooblastil po posameznih interesnih skupinah na koncu odvisen tudi dogovor o novem nasprotnem predlogu članov nadzornega sveta. To pomeni, da je Zdus v zameno za pooblastila pripravljen sprejeti še kakšnega drugega kandidata za nadzorni svet.

Merjenje moči
"Žal vnovič merimo moči z močnejšimi, to je s politiko in kapitalom. Pričakovali smo, da se bomo skupaj dogovorili, kako bo potekal skupščina. Ne zaupam vladi, ki je očitno predstavila svoje kandidate za nadzornike Vzajemne, ne da bi nas obvestila, kaj šele da bi nas vprašala, kaj menimo," je dejala Kožuh Novakova. "Človek se sprašuje, kakšni interesi vodijo politike. Ena možnost je aroganca, druga možnost pa je, da so finančni interesi zelo močni," je še dodala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.