Slovenija
19 ogledov

Že deset veselih srečanj

Türk in Josipović sta se v dobrem letu srečala desetkrat, Pahor in Kosorjeva pet Žurnal24 main
Sestankovanje. Predsednika pogosteje skupaj kot premierja. Obveščata ju o tem, “kje se zatika”.

Ljubljana. “Obstaja dogovor, da se srečujeta redno, kolikor je mogoče. Seveda ni mogoče predvideti, da bo to vsak mesec,” nam je ob robu srečanja predsednikov Slovenije in Hrvaške povedal predsednikov svetovalec za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic.

Danilo Türk in Ivo Josipović sta včeraj položila temeljni kamen v Termah Tuhelj. Srečujeta se precej pogosto. Lajovic je dejal, da so s tem možnosti sodelovanja boljše. Tudi za vpliv na politično aktualne dogodke?

Skupaj v terme

Kamen. Josipović in Türk sta včeraj položila temeljni kamen za hotel v Termah Tuhelj.

Lastnik term, ki delujejo na Hrvaškem, je družba Terme Olimia.

Investicija je vredna 12 milijonov evrov.

Obveščata premierja
Od februarja lani, ko je Josipović zaprisegel, sta se predsednika srečala desetkrat. Predsednika po navedbah Lajovica “vsakič znova pogledata, kje se morda zatika in kje bi se dalo pomagati.

O tem s svojima premierjema tudi govorita. Trenutno je ključno, da Hrvaška čim prej pride v Evropsko unijo. Hkrati pa tudi Slovenija opomni Hrvaško, ko nam kaj ne ustreza.”


Njuna kolega iz vlade, premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor, sta se v istem obdobju po podatkih kabineta predsednika vlade ob različnih priložnostih srečala petkrat.

Pritisk na organe države
Obveščanje premierjev pa ne pomeni, da imata predsednika nekakšen mandat za iskanje rešitev. “Gre za to, da s svojim zgledom moralno pritiskata na organe države z namenom čim boljšega sodelovanja. Večjih pooblastil pa vsaj naš predsednik nima,” je pojasnil Lajovic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.