Slovenija
23 ogledov

Že drugič preživel interpelacijo

Gregor Virant
1/8
Saša Despot
Kljub temu da je zanjo glasovalo več poslancev, kot jih je bilo proti, ostaja minister.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je uspešno prestal interpelacijo, ki jo je podprlo 39 poslancev, proti pa je glasovalo 23 poslancev. Četudi je zanjo glasovalo več poslancev, kot jih je bilo proti, interpelacija ni uspela, saj je za odstranitev s položaja ministra potrebnih 46 poslanskih glasov. Interpelacijo so podprli tudi 4 poslanci največje vladne stranke PS, preostali so sejo državnega zbora obstruirali.

Po glasovanju je Virant dejal, da občutek ni dober, je pa izid glasovanaj pripisal notranjim težavam v PS.  Napovedal je, da bodo izide glasovanja v DL preučili, saj da je bila obstrukcija večine poslancev PS nenavadno sporočilo. A Zoranu Jankoviću se želja vendarle ni izpolnila, je dodal.

"Izigravanje ustavnega reda"

Virant je na seji, ki je potekala od desete ure dopoldan zavrnil vse očitke. "Gre za izigravanje ustavnega reda in DZ ter norčevanje iz državljank in državljanov, ki tudi vam, vlagateljem interpelacije, plačujejo plačo," je dejal. Zavrnil je, da bi imel kaj z imenovanjem Janka Jenka, "ne v budnem stanju, ne v sanjah"

Glede očitane podpore ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu pa je dejal, da je absurd, da je interpeliran minister, ker podpre drugega ministra. "Tako nič nimate, da greste tako daleč, da privlečete tako za lase privlečene argumente," je izjavil. O razrešitvi načelnikov upravnih enot pa je dejal, da je šlo za "eklatanten primer netransparentnega postopka in političnega imenovanja"

Se je pa obregnil ob podpisane pod njegovo interpelacijo. Poudaril je, da zoper Ivana Vogrina teče od15 do 20 kazenskih postopkov, predsednika stranke preostalih poslancev, ki so prispevali podpise pod interpelacijo, pa bremeni finančna preiskava, protikorupcijska komisija je ugotovila velike nepravilnosti v zvezi z njegovim premoženjem, nad glavo mu visi ovadba NPU, prav tako je bil obsojen na prvostopenjskem sodišču zaradi korupcije.

Virant meni, da se pravi razlogi za interpelacijo skrivajo v tem, da nekatere skrbi javnost slabih kreditov in njegova namera o združevanju občin. Poleg tega gre nekaterim na živce, "da nihče od njih ni sveta krava, in bi jim ustrezalo, da bi policiji nadeli uzde". "To so pravi razlogi, seveda pa sta ob tem tudi zamera in maščevanje Vogrina," meni Virant. Vogrina so namreč vrgli iz stranke, ker so prejemali številne pritožbe ogoljufanih upnikov. 

"Takšni ljudje so škodljivi za državo"

Prvopodpisani pod interpelacijo Ivan Vogrin je v nagovoru poslancem dejal, da imajo danes "enkratno priložnost, da začnemo reševati to agonijo Slovenije". "Interpelacija bo uspela, če boste poslanke in poslanci glasovali za Slovenijo. Če boste glasovali za svoje privilegije, pa najbrž ne bo." Dodal je, da se ni treba bati, da bo vlada padla, če bo Virant razrešen. Po Vogrinovem mnenju tako ali tako ni nekega interesa za vodenje države v takšnih razmerah.

Vogrin opozarja, da je Virant od leta 2000 vozil slalom med različnimi opcijami, tako da je bilo njemu vedno najbolje in je imel največji izplen. "Takšni ljudje so škodljivi za državo," meni. Dodal je, da je Virant zaradi plačne reforme vzrok za bankrot države.

Prvopodpisani pod interpelacijo je priznal, da interpelacija resda govori tudi o stvareh, ki so se zgodile pred začetkom ministrovanja Viranta, a kot je opozoril, je človek kompleksna oseba in pomembna je integriteta.

"Po vsebinski plati ni več minister"

Kljub izglasovani zaupnici v opoziciji Viranta pozivajo, naj odstopi. Če bi Virant ravnal skladno z etičnimi standardi, na katere se sam tako pogosto sklicuje, bi že sam zdavnaj odstopil," je za medije dejal poslanec SDS Branko Grims po glasovanju. "Očitno je slast po oblasti prevelika, da bi bila integriteta ministra še kaj vredna," pa meni poslanec SLS Franc Pukšič, ki je Viranta v SMS-ju še pred glasovanjem pozval, naj potegne potezo. Tudi vodja poslancev NSi Matej Tonin ocenjuje, da bi Virant glede na današnje glasovanje moral odstopiti.

Predlagatelj interpelacije Vogrin pa pravi, da Virant formalno plati sicer ostaja minister, po vsebinski plati pa ne več: "V simbolnem smislu je interpelacija uspela, ker večina v DZ je bila za razrešitev Viranta. Poslovniška določila so preprečila, da bi ga tudi formalno razrešili."

"Najslabše obrazložena interpelacija doslej"

Premierka Alenka Bratušek je o interpelaciji zoper Viranta dejala, da je najslabše obrazložena interpelacija do zdaj. "Od treh očitkov se le eden nanaša na delo notranjega ministra, pa še za tega vlagatelji pravijo, da je minister ravnal v okviru zakonskih pooblastil, torej zakonito," je poudarila.

"Pričakovala bi, da bo opozicija bolj upoštevala dejstvo, da imajo interpelacije svoj smisel le, če so dobro obrazložene," je še dejala Bratuškova in ob tem spomnila, da ima opozicija manj glasov od koalicije in lahko le dobri argumenti spremenijo sicer vnaprej jasen rezultat glasovanja o interpelaciji. Po njenem mnenju takšni predlogi ne prispevajo k reševanju težav.

Komentarjev 14
  • Pivni 09:34 05.april 2014.

    polpismeni tralala

  • dragec 07:22 05.april 2014.

    VIRANT, VIRANT,ZAJEBAVAŠ KOALICIJO

  • vladek 07:21 05.april 2014.

    ti si pa kulturi opankar