Slovenija
120 ogledov

Že dva tedna lahko uporabijo paralizatorje, teh pa od nikjer

Specialna enota Anže Petkovšek
Zakonodaja že nekaj manj kot dva tedna policistom omogoča, da pri svojem delu uporabljajo tudi paralizatorje. A policija jih sploh še ni kupila.

"Električnih paralizatorjev še nismo kupili, je pa predvideno, da bi jih za potrebe usposabljanja letos nabavili 15, naslednje leto pa 25," pojasnjujejo na policiji.

Z napravami, ki skozi telo pošljejo napetost 50 tisoč voltov, bodo opremljeni le policisti v intervencijskih skupinah in drugih podobnih oblikah dela, ki najpogosteje prvi pridejo na kraj interventnega dogodka in so zaradi narave del in nalog med najbolj ogroženimi.

taser električni paralizator | Avtor: EPA EPA

Na policiji poudarjajo, da ga bodo uporabljali le takrat, ko možje v modrem ne bodo imeli ustreznega sredstva, s katerim bi lahko varno obvladali nasilneže, ki imajo pri sebi nevarne predmete.

Doslej so policisti tarnali, da so imeli v nekaterih situacijah, ko bi morali posredovati s prisilnimi sredstvi, zelo malo manevrskega prostora. Med palico in strelnim orožjem so imeli doslej na voljo le plinski razpršilec, ki pa je pogosto neučinkovit, saj se lahko nasilneži pred njim zaščitijo kar z očali.

Vsako leto prek tri tisoč primerov uporabe prisilnih sredstev

Policija sicer vsako leto zabeleži več kot 3000 primerov uporabe prisilnih sredstev. Pri tem se poškoduje okoli 110 policistov in 65 oseb, zoper katere so sredstva uporabili. V večini primerov gre za lažje poškodbe.

Specialna enota | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pripadniki posebne enote policije so bili v dveletnem poskusnem obdobju opremljeni s 15 paralizatorji, a jih v tem času niso nikoli uporabili.

"Policisti, ki bodo smeli uporabljati električni paralizator, se bodo za njegovo uporabo posebej usposobili," poudarjajo pristojni. Programa usposabljanja še niso pripravili, bo pa, zagotavljajo, vseboval različne vidike uporabe električnega paralizatorja (pogoji za uporabo, zagotavljanje zdravniške pomoči, praktično urjenje ...).

Glede na različne vsebine bodo pri usposabljanju sodelovali različni izvajalci, usposabljanja pa bodo vodili uslužbenci Službe generalnega direktorja policije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.