Slovenija
22 ogledov

Že dve naselji odrezani

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Plazovi. Občinam odžirajo proračune. Sanacijski program še ni sprejet.

Skrbi me, kako dolgo bomo brez ceste, saj niti patronažna sestra ne more do mene,” je zaskrbljena Antonija Kočar iz Trnovega Hriba pri Laškem, naselja s kakimi 15 hišami, ki jim je plaz po odjugi odnesel cesto. Začasno uporabljajo obvoz, ki je bolj kolovoz in zato le za nujne primere. V laški občini je to, po Majlandu v Zidanem Mostu, že drugo naselje letos, ki ga je prizadel plaz.

Visok limit
Sredstva
. Zakon določa, da se sredstva državnega proračuna za odpravo posledic naravnih nesreč zagotavljajo le, če neposredna škoda zaradi naravne nesreče preseže 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, kar trenutno pomeni okoli 2,5 milijona evrov.

Čakajo na denar
Država nam je do zdaj od 600 tisoč odobrenih interventnih sredstev nakazala le 28 tisoč evrov,” pove Jože Senica, poveljnik laške civilne zaščite. Doda, da je geolog, ki si je ogledal plaz, optimističen. “Trenutno čakamo njegovo mnenje, sledita izdelava načrta in objava razpisa za izvedbo,” pravi. “V primeru Majlanda je na potezi država. Mi geološke raziskave in geodetske posnetke imamo, najtežje pa bo pridobivanje projektnih pogojev in soglasij,” meni Tomaž Novak z Občine Laško, kjer so proračun v ta namen že izpraznili. Na denar čakajo tudi v Občini Vransko. “Na ministrstvo smo posredovali vse, kar smo morali, denarja pa ni,” pove Marjana Jerman z Občine Vransko.

Pomagajo strokovno

Sanacijski program je pripravljen, da ga, morda še ta mesec, potrdi vlada,” sporočajo z ministrstva za okolje in prostor ter zavračajo očitke, da denarja občinam niso nakazali. “Do zdaj smo za izvedbo interventnih ukrepov namenili 1,2 milijona evrov,” so zapisali in dodali, da občinam ponujajo tudi vso strokovno pomoč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.