Slovenija
1445 ogledov

Že kmalu možnost ločitve pri notarju

ločitev Žurnal24 main
Istospolni se zdaj ločujejo na upravnih enotah, zakonske zveze izključno na sodiščih, kmalu pa bo uvedena možnost ločitve pri notarju.

Istospolni partnerji se lahko ločijo na upravni enoti, medtem ko morajo zakonci na sodišče, tudi če nimajo otrok in se o delitvi vsega skupnega premoženja sporazumejo. Zakaj razlikovanje? 

"O vlogi za prenehanje skupnosti, ki jo poda eden ali oba partnerja, odloči organ pri katerem sta opravila registracijo skupnosti (upravna enota) z upravno odločbo," na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da se lahko istospolna partnerja ločita kar na upravni enoti. 

Od danes v veljavi novi zakon

Ob tem opozarjajo, da bo tako le še do februarja. Danes (15. dan po objavi v Uradnem listu) namreč začne veljati Zakon o partnerski zvezi, ki pa se bo začel uporabljati šele čez devet mesecev. Ta zakon izenačuje pravne posledice zveze med istospolnima partnerjema z zakonsko zvezo, enak bo način sklepanja in razveze.  

Dve možnosti za ločitev: sporazum ali tožba, oboje na sodišču

Zakonska zveza (in od februarja tudi partnerska zveza) se razveže pred sodiščem. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, "da se lahko zakonska zveza razveže pred pristojnim sodiščem, in sicer na podlagi sporazuma zakoncev ali na podlagi tožbe za razvezo zakonske zveze. V primeru razveze na podlagi sporazuma zakoncev sodišče zakonsko zvezo razveže, če sta se zakonca sporazumela o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok ter o njihovih stikih (pri čemer je potrebno pridobiti mnenje centra za socialno delo) in če sta predložila v obliki izvršljivega notarskega zapisa sklenjen sporazum o delitvi skupnega premoženja, če sta se sporazumela o tem kdo ostane ali postane najemnik stanovanja in o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Zakaj morajo vsi na sodišče?

Bi bilo smiselno ločitev za zakonce, ki nimajo otrok in so se sporazumeli o delitvi premoženja, poenostaviti? Pristojna okrožna sodišča imajo namreč s temu zadevami ogromno dela. V Kopru so družinske zadeve skoraj 60 odstotkov vseh prejetih pravdnih zadev na civilnem oddelku, petina vseh zadev pa je sporazumnih razvez (tudi z otroki). 

Začeti postopki iz zakonskih in družinskih razmerij v letu 2015

"Če imata zakonca otroke, je odločanje o razvezi zakonske zveze s strani sodišča potrebno, saj sodišče tudi v primeru sporazumne razveze preverja, ali je dogovor sklenjen v korist otrok. V primerih, ko zakonca nimata otrok, je situacija drugačna, vendar so ti postopki na specializiranem oddelku za družinsko sodstvo tukajšnjega sodišča hitri, zakon pa daje možnost razveze tudi brez oprave glavne obravnave," menijo na ljubljanskem okrožnem sodišču. "Sodišče tudi pri sporazumnih razvezah ne potrdi sporazuma še zlasti, če se ugotovi, da sporazum, ki sta ga starša predlagala v potrditev sodišču, ni v korist mladoletnih otrok," so poudarili tudi na celjskem okrožnem sodišču. 

"Menimo, da bi v zadevah, ki predstavljajo zgolj ločitve zakoncev, ki nimata otrok, lahko odločale upravne enote, v ostalih pa ne, ker gre za odločanje o pravicah in dolžnostih strank v zvezi z vzgojo, stikih in preživljanjem otrok, pri čemer gre za postopke, v katerih je potrebno še posebej tenkočutno in s posebno pozornostjo presojati o koristih otrok," pa na naše vprašanje, ali bi bilo smiselno omogočiti, da sporazumne ločitve partnerjev brez otrok tako kot istospolne zveze razveže upravna enota, odgovarjajo, na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu. 

Poenostavitev ločitve je (spet) na vidiku

Na ministrstvu za delo pravijo, da je Družinski zakonik, ki je padel na referendumu, že predvideval, da bi se lahko zakonca brez mladoletnih otrok ločila brez sodišča, a ne na upravni enoti, ampak pri notarju v obliki notarskega zapisa. 

"S takšno ureditvijo bi se zakonska zveza enostavnejše in hitreje razvezala. Predlagana ureditev bi prispevala tudi k razbremenitvi sodišč na način, da sodišča ne bi odločala o sporazumnih razvezah zakoncev, ki nimata skupnih mladoletnih otrok, in se sporazumeta o bistvenih medsebojnih vprašanjih," pojasnjujejo. 

"Možnost sporazumne razveze zakonske zveze pred notarjem bo predvidoma urejena tudi v novem predlogu družinskega zakonika, ki je trenutno v pripravi," napovedujejo na ministrstvu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • vzev 15:56 24.maj 2016.

    Ja, to je tudi res. Kako pa je z podedovanim premoženjem? Ta se ne deli v primeru ločitve. Toda kako pa je v primeru, da podeduješ hišo v kateri nato skupaj živita. Nato se pa ločita. Ali to pomeni, da ...prikaži več ena oseba ob ločitvi ne dobi nič? Pa čeprav je pred tem nekaj dajala v hišo.

  • vzev 15:56 24.maj 2016.

    Ja, to je tudi res. Kako pa je z podedovanim premoženjem? Ta se ne deli v primeru ločitve. Toda kako pa je v primeru, da podeduješ hišo v kateri nato skupaj živita. Nato se pa ločita. Ali to pomeni, da ...prikaži več ena oseba ob ločitvi ne dobi nič? Pa čeprav je pred tem nekaj dajala v hišo.

  • dragec 15:07 24.maj 2016.

    Ljubitelji SSDSS o izkušnjah ločitve vprašajte Janšo in Zvera