Slovenija
9273 ogledov

Po žepu bo udarilo upokojence: Cene bodo višje!

denar upokojenec Profimedia
Višje plače za delavce v zdravstvu, a nov zakon predvideva tudi višje oskrbnine v DSO.

Opozicijske stranke Levica, LMŠ, SD in SAB so danes predstavile zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci razglabljali o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta predvideva dvig oskrbnin za DSO.

Kot je uvodoma pojasnil Miha Kordiš iz Levice, se napoveduje dvig oskrbnin za domove starejših občanov. ''Že tekom obravnave proračuna za naslednji dve leti smo vložili dopolnilo, da naj država na svojih računih najde 16 milijonov evrov, kolikor bi bilo potrebno za dofinanciranje dviga plač delavcem v zdravstvu in skrbstvu, iz javnih virov,'' je dejal Kordiš.

Vlada je že prejšnji teden napovedala dvig plač 35. 000 zaposlenim v zdravstvu in skrbstvu.

Ta dvig bi bil v višini 16 milijonov evrov po besedah Kordiša ''prevaljen na upokojence in njihove svojce v obliki višjih oskrbnin'', ki naj bi po napovedanih izračunih vlade zrasli za 5,6 %. Povprečna oskrbnina trenutno sicer znaša 680 evrov. Pod pragom revščine je skoraj 100.000 starejših prebivalcev. ''V ta namen smo sklicali izredno sejo državnega zbora, na kateri bomo od vlade zahtevali ukrepanje, da najde potrebna sredstva in finance za dvig plač osebju v zdravstvu in skrbstvu v javnih virih proračuna RS,'' je zaključil Kordiš.

Jani Möderndorfer iz vrst LMŠ je dejal, da se njihova poslanska skupina pridružuje pozivu, saj naj bi bile predvidene spremembe naprtene uporabnikom. Če bo vlada našla 16 milijonov, kako to preprečiti, ''na drugi strani ne bo našla problema, kako najti 450 milijonov evrov, ki ga bodo morali naprtiti vsem, ki bodo dolgotrajno oskrbo potrebovali,'' je dejal. V LMŠ trdijo, da bi se lahko sprejelo dopolnilo proračunu za rešitev tega problema.

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Kmalu višje plače za 35.000 zaposlenih

Kritike na račun pomanjkanja socialnega dialoga

Soniboj Knežak iz SD je opomnil na socialni dialog, ki po njihovem mnenju ne poteka. Ob tem je spomnil na molk resornega ministra na poslansko vprašanje glede višjega plačila oskrbnin. V SD menijo tudi, da več zakonov, ki je bilo sprejetih v zadnjem času, nima finančnega pokritja. Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo obravnavan jutri, bo po njihovem mnenju prevalil večji del stroškov na pleča državljank in državljanov.

Andrej Rajh iz SAB je dejal, da povišanje plač delavcem podpirajo, saj gre za ljudi, ki delajo z najranljivejši deli populacije, ''a ostro obsojamo, da se je del podražitve teh storitev sprejel mimo soglasja s socialnimi partnerji in odvija na plečih samih oskrbovancev''.

Dogovor glede uskladitve plač se bo porazdelil, in sicer bo del bremenil na proračun, del zdravstveno blagajno, del pa uporabnike – in sicer za 5,6 %. Podražitev je stalna. Pokojnine so se medtem v letošnjem letu uskladile za 2,6 %. V SAB tako predlagajo sprejem amandmaja k proračunu za manjkajoča sredstva.

Matej T. Vatovec iz Levice ''kar se je dogajalo v soboto v odboru za zdravstvo, je nesprejemljivo,'' je povedal. Odbor je delal pozno v noč, poročilo o delu odbora in zadnja različica zakona je prišla do poslancev danes, je dejal, manj kot 24 ur pred obravnavo. Jutri bo izredna seja, na katerem naj bi sprejemali enega od pomembnejših zakonov, ki se je skušal pripraviti dolga leta, ne da bi lahko ugotovili, kaj bo ta zakon sploh prinesel,'' je ocenil in dodal, da gre po njihovem mnenju za zlorabo parlamentarne procedure.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jakec42 08:06 24.november 2021.

    Važno je da smo kupili letalo,upokojenci pa bodo že nekako do smrti!

  • pbr1 17:28 23.november 2021.

    A ni blo pred parimi leti enako, ko je KUL dvignil plače zaposlenim v DSO, račun pa izstavil svojcem starih ljudi? Takrat ni blo panike, ker je to KUL naredil, nje?

  • sam1 14:44 23.november 2021.

    Vpeljana praksa nekoga,ki narodu deli-sredstva,katera narodu ukrade......