Slovenija
224 ogledov

Že mesec in pol ni videl hčerke

Boro Cvetkov (Foto: Špela Mohorič) Žurnal24 main
Otroci. Vse več stikov s starši pod nadzorom.

Stiki. "Žena krši stike. Svojega otroka nisem videl od 8. aprila, v Ljubljano ga ni pripeljala," toži oče Boro Cvetkov iz Kranja.

Ko sta se z ženo ločila, sta se dogovorila, da bodo stiki z otrokom v Ljubljani, kamor se je žena zaradi službe sprva preselila iz Kranja. Od marca mati s hčerjo stanuje v Mariboru. Takrat so se začele težave – hčer je od takrat Boro videl vse manjkrat. "Izgovarjala se je, da je ona bolna, pa da je otrok bolan, čeprav je hči, ko sem jo slišal po telefonu, pela pesmice in je bila vesela, da se bova videla," pravi. Prepričan je, da kar sta se z nekdanjo ženo dogovorila na sodišču, drži, zato na novo določitev stikov ne pristaja: "Ne sprejmem nobene drugačne odločitve. Ko je izjavljala, da bo živela v Ljubljani, sem se jaz temu prilagodil. Dogovorila sva se s sodno poravnavo." Da bi se na obiske vozil v Maribor, po njegovem ne pride v poštev, saj so stroški vožnje zanj ob skromni plači previsoki.

Številka ne obstaja
Nekdanjo ženo smo poskušali dobiti na telefon, a ne telefonska številka, ki nam jo je dal soprog, ne številka njenega podjetja ne obstajata več, prav tako pa se ni odzvala na naša elektronska sporočila ali na sporočila prek sorodnikov.

Kaj storiti, če partner krši stike z otrokom?
Pravno. Mati se lahko z otrokom odseli v drug kraj, vendar mora spoštovati odločitev sodišča glede stikov, pojasnjuje odvetnica Eva Šekli Jamnik iz Odvetniške pisarne Carmen Dobnik in odvetniki. "Če oče meni, da mu mati onemogoča stike z otrokom, in če stikov ni mogoče izvrševati niti ob strokovni pomoči centra za socialno delo (CSD), potem lahko oče od sodišča zahteva predodelitev skrbništva. Lahko pa proti materi vloži tudi izvršbo in zahteva izvršitev sodbe, v kateri je odločeno o stikih," razlaga odvetnica. Dodaja, da sodišče nato materi določi primeren rok za izpolnitev obveznosti (načeloma je ta osem dni). Če mati obveznosti ne izpolni v roku, lahko dobi denarno kazen – najvišja zagrožena je 1.173 evrov.

Statistika.
CSD so lani obravnavali 2.048 primerov, ko so urejali stike. Podatkov, koliko staršev krši stike, nimajo. Darja Kuzmanič Korva iz Skupnosti CSD Slovenije pa pravi, da je stikov pod nadzorom vse več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.