Slovenija
32 ogledov

Že nakazujejo pomoč

V RK Koper, ki ga vodi Irena Sirotič Dobrila, pravijo, da akcije pomoči še niso Žurnal24 main
Rdeči križ. Koprski in piranski nakazujeta denar najbolj prizadetim v poplavah.
Pet milijonov škode
Ocene. V Mestni občini Koper je septembrska ujma po ocenah civilne zaščite povzročila za najmanj pet milijonov evrov škode. Samo na stanovanjskih in gospodarskih objektih naj bi je bilo za dva milijona.

Območno združenje Rdečega križa (RK) Koper je včeraj začelo denarno pomoč nakazovati 22 družinam, ki so bile v poplavah v koprski občini najbolj prizadete. Izgubile so večji del premoženja, niso bile zavarovane in so tudi sicer socialno ogrožene.

Denarna pomoč je v skupnem znesku 35.827 evrov; od tega so deset tisočakov zbrali s humanitarnimi prispevki občanov in podjetnikov, devet tisoč evrov je prispeval koprski RK iz lastnih sredstev, 15.827 evrov pa RK Slovenije iz nacionalne akcije.

“Prizadetim smo razdelili tudi štiri hladilnike in dva pralna stroja. V najnujnejših primerih smo poplavljencem pomagali s plačilom položnic za elektriko in vodo ter z nakupom obutve in oblačil,”
pravijo na RK, ki ga vodi Irena Sirotič Dobrila.

Kot pove Svetlana Atlija, ki ji je septembrska ujma popolnoma poplavila in uničila hišo v Ankaranu, njena družina še vedno prebiva v hotelu, ki ga plačuje koprska občina, saj nimajo kam drugam.

Do 1.174 evrov pomoči
Banka Koper je RK Piran nakazala donacijo v višini pet tisoč evrov za pomoč poplavljenim v Sečovljah in Dragonji. Vsa do zdaj zbrana sredstva bodo v piranskem RK še ta teden nakazali 14 najbolj prizadetim družinam.

Višina denarnih pomoči, ki jih bodo v piranski občini prejele posamezne družine, pa se giblje med 454 in 1.174 evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.