Slovenija
26 ogledov

Že napovedali zaslišanja

Komisija, ki jo vodi Zvonko Černač, se je dogovorila, v kakšnem okviru bo preisk Žurnal24 main
Komisija DZ, ki bo preiskovala politična ozadja v aferi Patria, bo po novem letu začela z zaslišanji od 12 do 15 prič. Njen predsednik ocenjuje, da gre za eno najpomembnejših komisij v zadnjem času.

Komisija je delo začela danes in bo nadaljevala že v ponedeljek. Slednje, po besedah predsednika komisije Zvonka Černača, nekaterim v vladajoči koaliciji "ni najbolj pogodu". Černač ocenjuje, da gre za eno najresnejših in najpomembnejših preiskovalnih komisij v zadnjem času in bi bilo neodgovorno, da svojega dela ne bi opravili.

Je šlo za podtalno delovanje politike?

Glavni namen komisije je "ugotoviti, ali je del slovenske politike v primeru Patria deloval v ozadju oziroma podtalno ter pri tem uporabljal nelegitimne metode in sredstva z namenom rušitve legalno izvoljene tedanje oblasti in z namenom vplivanja na odločanje volivcev".

Po Černačevih besedah je treba preiskati, ali drži v nekaterih dokumentih že potrjeno dejstvo, da je problem v zadevi Patria nastal konec leta 2004, ko je mandat zaključila vlada Antona Ropa.

Znano je pismo o nameri "Grizold Pavček", s katerim so "Pavčku, članu LDS, zagotovili, da bo izdeloval osemkolesnike". Jasno je, pravi Černač, da je problem nastal, ko je nekdanji obrambni minister Karl Erjavec to prekinil z mednarodnim razpisom. Namera komisije je tako ugotoviti, ali je bil tudi to eden glavnih motivov za nadaljnje ravnanje v tej zadevi.

O imenih prič nič
Imen prič, ki jih bodo zaslišali, Černač danes ni izpostavljal, nekatere pa so že znane iz odredbe parlamentarne preiskave. Po Černačevih besedah se komisija konkretno ne bo ukvarjala s postopki, ki bi bili povezani s kazenskim postopkom zoper Janeza Janšo.

Ustanovitev preiskovalne komisije so zahtevali poslanci SDS in SNS, ki so prepričani, da gre pri aferi za "politično ozadje in politično režirano zgodbo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.