Slovenija
23 ogledov

Že od jeseni v negotovosti

študent študij predavalnica Anže Petkovšek
Če razpisa za sofinanciranje doktorskega študija drugo leto ne bi bilo, se utegne zmanjšati vpis.

Čeprav je bil razpis Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija za generacijo 2011 objavljen še pred božičnimi prazniki omenjenega leta, doktorski študenti generacije 2012 uradno še zdaj ne vedo, ali bodo celoten doktorat primorani plačati sami.

Ministrstvo: denar bo

Ker so se na nas obrnili nekateri študenti, ki so dobivali neuradne informacije, da naj bi sofinanciranja morda sploh ne bilo, smo se z vprašanji obrnili na univerze in ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Z ministrstva so nam sporočili, da bo razpis "predvidoma objavljen do konca januarja". Postopki so po njihovem dolgotrajni, ker je treba najprej izpeljati postopek za izbiro zavodov, ki bodo lahko sodelovali. "Ker gre za evropska sredstva, je na vsakem koraku potrebno usklajevanje z organom upravljanja," so pojasnili. Gre namreč za sredstva iz Evropskega socialnega sklada, ki je na zadnjem razpisu prispeval slabih 6,5 milijona evrov, Slovenija pa dober milijon.

Rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik nam je povedal, da tudi na univerzi niso dobili nobene informacije o tem, zakaj zamuda v primerjavi z lani, čeprav gre za razpis, ki je v pripravi že tretjič. "Bojim se, da gre za to, da je bilo treba narediti načrt, kako naprej, saj se z letošnjim letom prva perspektiva te sheme končuje. Zgolj ugibam, toda verjetno ministrstvo nima vseh podatkov, ali bo financiranje mogoče v naslednji perspektivi," je dejal Pejovnik. Dodal je, da so ministrstvo pisno zaprosili, naj nikakor ne prekinejo inovativne sheme kot enega izmed dveh pomembnih evropskih projektov (drugi so karierni centri). "V skrajnem primeru bi se lahko zgodilo, da v roku dveh let ne bi bilo nikakršne podpore za doktorski študij iz Evrope, kar pomeni, da bi bil ta v Sloveniji v celoti plačljiv. To bi bila usodna napaka, ki bi imela dolgotrajne posledice," je sklenil Pejovnik.

Študenti kalkulirajo

Kaj pa čakanje na razpis konkretno pomeni za študente? S pomočjo razpisa kandidirajo bodisi za 50-odstotno sofinanciranje bodisi za celotno pokritje šolnine za doktorski študij. Maja Ladić, ki je jeseni vpisala doktorski študij na smeri razvojne študije, nam je povedala, da bi jo študij, če sofinanciranja ne bi bilo, stal okoli devet tisoč evrov, do zdaj pa je plačala 1.750 evrov. "Pri tem imam zelo negotovo zaposlitev. Šele pred kratkim sem izvedela, ali bom letos sploh še imela službo. Težko je vedeti, kako bo prihodnje leto – kaj šele leto pozneje, ko bo študij še vedno trajal in ga bo seveda treba tudi plačevati," je dejala. Podobno meni Katja Cankar, ki je vpisala doktorski študij varstvo okolja. "Od jesenskega vpisa smo plačali že dva obroka šolnine. Večina študentov upa na shemo, ki pa je z vidika izpolnjevanja pogojev izjemno zahtevna. Če ne veš, ali boš sofinanciranje sploh dobil, se ukvarjaš predvsem s tem, kje boš dobil druge vire sredstev. Zdi se mi nekoliko sporno, da shema postavlja tako stroge pogoje, hkrati pa zanje izveš po tem, ko si že skoraj eno leto vpisan na doktorat," je pojasnila Cankarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.