Slovenija
235 ogledov

Že peto sezono propada

Čeprav gostišče in žičnice propadajo, obiskovalci vseeno radi prihajajo na Kalič Žurnal24 main
O lastnikih spet ne duha ne sluha. Sviščaki bodo nared do božiča.
Veseli me, da je nov župan Emil Rojc naklonjen turističnemu razvijanju Sviščakov, ki morajo, če želijo preživeti, postati regijsko smučišče.
Lado Šepec

"Želeli smo najeti gostišče, vendar dogovora z lastnikom nismo dosegli. Najemnina je bila nerealno visoka, prav tako ni bil v dotrajani objekt pripravljen nič vložiti," nam je povedala Ladi Klančar, trenutno najemnica hotela v Rakovem Škocjanu, ki se je pred časom zanimala, da bi oživila tudi gostišče na Kaliču, podjetje Vinetou pa bi skrbelo za adrenalinski park.

Kalič naprodaj?
Kaj bodo storili, da bodo preprečili nadaljnje propadanje, smo želeli vprašati Aleša Winklerja, direktorja ljubljanske družbe Lepi kraji, ki je lastnica objekta, zemljišč in žičnic na Kaliču, sama pa je v lasti hrvaškega nepremičninskega sklada Terra firma. Po telefonu nam ga ni uspelo priklicati, prav tako nam (še) ni odgovoril na elektronsko pošto. Smo pa iz več virov izvedeli, da naj bi bil Kalič naprodaj.

Lado Šepec, nekdanji upravljalec Kaliča, ki je vlečnice nazadnje pognal v sezoni 2005/06, je prepričan, da bi ga z mrtve točke lahko premaknila Občina Postojna, in sicer s podelitvijo koncesije. Občina je že sprejela odlok za graditev obstoječih žičniških naprav, kdaj in kako bo storila korak naprej, pa ne vemo, saj nam še ni odgovorila.

Od sedem do 16 evrov
Šepec sicer upravlja smučišče v Gorskem centru Sviščaki. Prav danes naj bi z Občino Ilirska Bistrica podpisal pogodbo o petletnem upravljanju. "Čakata nas še priprava tehnike in pridobitev obratovalnih dovoljenj. Računam, da bi smučišče odprli do božiča," pravi Šepec, ki si želi boljše sezone, kot je bila lanska. Smučišče je bilo odprto le 37 dni, obiskalo pa ga je tri tisoč smučarjev.

Del stare proge na Udniku bodo letos namenili za deskarje. Ob počitnicah in koncih tedna bo iz Postojne na Sviščake vozil brezplačen smučarski avtobus, ki se je zelo dobro prijel, trikrat na teden pa bodo popoldne organizirali brezplačen smučarski tečaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.