Slovenija
11 ogledov

Že prizadeta območja spet na udaru narave

Območja, ki jih je avgusta prizadelo hudo neurje, so bila znova na udaru narave.
1/10
Žurnal24 main
Slovenijo so včeraj zvečer zajele nevihte z močnim vetrom in dežjem. Najhujše je bilo na območju Štajerske, neurje se je razbesnelo tudi na Gorenjskem, na Notranjskem, in Primorskem.

Na Štajerskem je bilo najhuje na območju okoli Cerkvenjaka in Sv. Trojice. Neurje z močnim vetrom in dežjem je podiralo drevesa in odkrivalo strehe, zalilo je več kleti. Najbolj so bile na udaru predvsem strehe tistih objektov, ki po avgustovskih neurjih še niso bili v celoti sanirani.

 

Žurnalova naveza

Če imate posnetke neurja, pošljite fotografije na mobilno številko ali elektronski naslov naveza@zurnal24.si. Mobilna številka za pošiljanje SMS-ov ali MMS-ov s slikami: 4224. Pred besedilo oziroma v polje Zadeva vpišite ključno besedo NAVEZA. Za fotografijo vam bomo plačali 20 evrov, če jo bomo objavili v časniku Žurnal24 ali tedniku Žurnal. Fotografije, objavljene na spletnem portalu, se ne honorirajo.

  Podobno je narava povzročala škodo tudi na območju Ptuja , najhuje je bilo v naseljih Kukava , Hlaponci , in Sukušak v občini Juršunci. Tudi iz Trnovcev v občini Sveti Tomaž poročajo o več razkritih strehah, škodi na gospodarski infrastrukturi in cestnem omrežju. Ponekod na širšem ptujskem območju imajo še vedno težave z elektriko in stacionarnimi telefonskimi povezavami. V Podravju je odkrilo več streh, ki so bile še prejšnjega neurja pokrite zgolj z zaščitno folijo, voda pa je zalila več objektov.

V Pomurju so imeli težave v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer je veter odkril streho, zaradi močnega dežja pa je bila neprevozna oziroma zaprta cesta Bučkovci–Mala Nedelja v občini Ljutomer.

Povsod so prizadetemu lokalnemu prebivalstvu na pomoč priskočili gasilci, ki so pomagali zasilno prekrivati strehe, odstranjevali podrto drevje in črpali vodo iz zalitih objektov. Škoda po najnovejših neurjih še ni ocenjena, pristojne komisije jo bodo ocenjevale prihodnje dni. Na prizadetem območju danes dežuje, zato je prekrivanje odkritih streh še dodatno oteženo.

Drugod manj divjanja narave
Na Gorenjskem je močan veter s streh dveh objektov na Lancovem in v Lipnici v občini Radovljica vrgel nekaj opek, podrl pa je tudi nekaj dreves. Podrta drevesa so ovirala železniški in cestni promet v Radovljici, Šenčurju in Podblici. Neurje se je razbesnelo okoli 18. ure, a se je kmalu umirilo.

Neurje je zajelo tudi Primorsko in Notranjsko, vendar podatkov o morebitnih težavah in škodi na teh območjih ni.

Napad vremena z zahoda in severa
Popoldne je nad severno Italijo nastal mogočen nevihtni oblak in se pomaknil proti zahodni Sloveniji. "Hkrati so nastale nevihte na avstrijskem Koroškem, ki se pomikajo proti jugu in so v večernem času že dosegle severno in severovzhodno Slovenijo," je pojasnil dežurni vremenoslovec Janez Markošek. Ponekod je ob nevihti pihal močan veter s hitrostjo do 50 ali 60 kilometrov na uro. Močnejših neurij vseeno ni bilo.

Po najnovejših izračunih vremenoslovcev bo sicer ponoči, ko se bodo nevihtne celice že razkadile, največ padavin padlo na severovzhodu države, drugod večjih posebnosti z vremenom pa ne pričakujejo več.

Na prizadetih območjih hitijo z odparvo škode. © A leksandra Godec

 
Napoved za prihodnje dni
Jutri čez dan bo prevladovalo deževno jesensko vreme, na Primorskem bo pihala burja. Precej hladneje bo. V nedeljo bo prav tako po večini države oblačno, temperature pa se bodo spustile še za dodatnih nekaj stopinj in se bodo čez dan gibale le okoli 10 stopinj Celzija.


Meja sneženja se bo v nedeljo spustila na okoli 1200 metrov nadmorske višine. V ponedeljek in torek bo na Primorskem zmerno oblačno, pihala bo burja. Drugod bo oblačno, predvsem v ponedeljek bo občasno še rahlo deževalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.