Slovenija
5262 ogledov

Že prvi dan zapleti: "Nisem mogel stati na istem odru z Janšo"

Ursula von der Leyen Janez Janša
1/6
Profimedia
Prvi dan slovenskega predsedovanja ni stekel povsem gladko. Na dogajanje opozarjajo tudi tuji mediji.

"Ker smo v tako ključnem trenutku, ko se skupaj pripravljamo in financiramo naše okrevanje, je zaupanje naša najbolj dragocena dobrina. Zaupanje v neodvisne institucije, zaupanje v neodvisen in učinkovit sodni sistem, zaupanje v svobodne, neodvisne in primerno financirane medije, zaupanje, da se svoboda izražanja, raznolikost in enakopravnost vedno spoštujejo in da se vladavina prava in evropske vrednote vedno spoštuje" je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen. "To je bistvo naše Evropske unije. Tako smo si pridobili zaupanje v mednarodni skupnosti. In to je ključ za okrevanje in za življenje kot skupnost," je poudarila.

Na srečanju so izpostavili tudi pomen vladavine prava, ki po njenih besedah tako kot demokracija nista nikoli zaključen proces. "Gre za stalen napor, da bi dosegli status vladavine prava, ki je primeren za demokracijo. In ker se tega zavedamo, imamo poročilo o vladavini prava v vseh 27 članicah," je poudarila. Pomembno vlogo pri obravnavi dosjejev o vladavini prava v posameznih državah članicah v Svetu EU bo igralo tudi slovensko predsedstvo Svetu EU. Napovedala je, da bo Evropska komisija poročilo o vladavini prava v državah članicah pripravila sredi ali konec julija.

Slovenija predsedovanje svetu EU | Avtor: Epa Epa

Janša: "Z neodvisnostjo sodišč imamo probleme"

Slovenski premier Janez Janša je dejal, da tudi Slovenija pričakuje to poročilo, ki ga oblikuje komisija. Prejeli so že predlog slovenskega dela poročila in nanj že odgovorili, je povedal. Sicer pa je vladavina prava po besedah Janše "temeljni okvir evropske civilizacije". "Ta civilizacija brez vladavine prava ne obstaja. Ampak v vladavini prava o sporih na koncu odloča sodišče," je dejal.

"Z neodvisnostjo sodišč v Sloveniji pa imamo probleme, to priznavamo in tega nismo nikoli skrivali. O tem smo se danes tudi pogovarjali v intenzivni razpravi z Evropsko komisiji," je povedal. "Temeljni problem z vladavino prava v Sloveniji je, da priporočil, ki smo jih dobili, ko smo vstopali v EU, v veliki meri še nismo izpolnili. Upam, da bomo v prihodnosti uspešni. Evropsko komisijo smo danes tudi zaprosili, da nam pri tem pomaga, torej kako uresničiti priporočila, da ne bomo deležni obtožb, da kršimo neodvisnost sodstva," je dejal slovenski premier.

Von der Leynova je glede tega sicer izpostavila pomen neodvisnosti sodišč in predvsem sodnikov. "Seveda so sodniki ljudje z zgodovino, ljudje z lastnim življenjem. Sodniki so lahko tudi člani političnih strank. To je dejstvo v vsaki demokraciji in pričakujemo spoštovanje drugih političnih strank, katerih člani so na primer tudi sodniki," je dejala.

Slovenija predsedovanje svetu EU | Avtor: Epa Epa

Janša s sliko "dokazoval, da stranka SD obvladuje pravosodje"

Janša je sicer na zasedanju kazal sliko z mariborskega prvomajskega piknika, na katerem je bilo tudi nekaj sodnikov, kar naj bi bil dokaz, da stranka SD obvladuje pravosodje, je na Twitterju zapisal poslanec SD Matjaž Nemec, potem ko se podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, pomemben član evropskih socialdemokratov, ni udeležil skupinskega fotografiranja.

Incident so za avstrijski časnik Die Presse, kjer so zapisali, da je slovensko predsedstvo že prvi dan doživelo prvi škandal, neodvisno en od drugega potrdili dva komisarja in visoki član Timmermansovega kabineta. Timmermans je kasneje v izjavi dejal, da "preprosto ni mogel biti na istem odru kot premier Janša po njegovem nesprejemljivem napadu in obrekovanju dveh sodnikov in dve poslancev S&D". Timmermans je še zapisal, da sta sodniška neodvisnost in spoštovanje vloge izvoljenih poslancev temelja vladavine prava, brez česar EU ne more delovati.

Ob prihodu na Brdo je dejal, da dogajanje v Sloveniji spremlja že od 90. let in da mu dogodki iz tistega časa dajejo zaupanje v odpornost in ljubezen do svobode med Slovenci. Pomenljivo je izjavil tudi, da ima rad kolesarjenje. 

Slovenija predsedovanje EU Janez Janša Ursula von der Leyen | Avtor: Epa Epa

Na različnih bregovih glede spornega madžarskega zakona glede LGBTQ

Na novinarski konferenci sta Von der Leynova in Janša spregovorila tudi o spornem madžarskem zakonu glede LGBTQ. Janša je pojasnjeval, da je bila na vrhu EU prejšnji teden burna razprava, a da je pač treba spoštovati pravico staršev do vzgoje otrok, pa tudi zgodovinske razlike med članicami. Slovenija pa lahko igra vlogo posrednika, se je ponudil.

Predsednica Evropske komisije je na drugi strani poudarila, da v razpravi na vrhu nikoli ni šlo za "pravice staršev glede vzgoje otrok", ampak za spoštovanje pravic manjšine, kakršna je LGBTQ skupnost. Spoštovanje manjšin in prepoved diskriminacije glede na spolno usmerjenost pa je zapisano tudi v 2. členu lizbonske pogodbe. "Komisija kot varuh pogodb bo formalno zahtevala pojasnila glede zaščite oz. diskriminacije manjšin," je še dodala Von der Leynova.

Govorili so sicer tudi o slovenskem sodelovanju v evropskem javnem tožilstvu, ki je ključna komponenta za zaščito denarja evropskih davkoplačevalcev, pa tudi o svobodi medijev, kar je temelj vsake demokratične družbe, je še pojasnila Von der Leynova.

Komentarjev 21
  • munja 22:24 02.julij 2021.

    Ta Timmermans je tudi svojega kruha vreden. Ima masla na glavi, kot ostali. Očitno je hotel vzbuditi malo pozornosti. Se mi zdi,da je ta EU enotna, tako kot Slovenija.

  • marija93 20:13 02.julij 2021.

    same koprive, no ja, kakšen korenček vmes, za kakšen sok in sendvič se že splača

  • Jernej65 10:19 02.julij 2021.

    A ni ta ženska na zgornji sliki zelo podobna Fajonki? A se je Janši slučajno usekalo ali so mu podtaknili.