Slovenija
1874 ogledov

Že stopinja pod ničlo je lahko usodna

zmrzal drevje slana Profimedia
Ana Žust, agrometeorologinja z Agencije RS za okolje, opozarja, da čas intenzivnih prodorov hladnega zraka še ni mimo, kar je lahko usodno za nekatere sadne vrste.

Nadpovprečno topla zima ima za posledico prezgodnje prebujanje rastlin. Na območju Evrope je bila letošnja meteorološka zima kar 3,4 stopinje Celzija toplejša od povprečja in tudi 1,4 stopinje Celzija toplejša od doslej najtoplejše zime leta 2015. 

V Sloveniji so bile temperature zraka ves čas nad ali blizu dolgoletnega povprečja. Decembra se je v Ljubljani segrelo do 17 stopinj Celzija. Februarja je bilo izrazito toplo v hribovitih predselih. Nadpovprečno toplo vreme je tudi v marcu. 

Rastline cvetijo prej kot običajno

Mali zvonček je letos zacvetel tri tedne do skoraj mesec dni bolj zgodaj, kot je dolgoletno povprečje. Od tri tedne do mesec dni bolj zgodaj kot običajno je zacvetela tudi leska, ki je letos izrazito prehitevala povprečje ravno na pobočnih in osončenih območjih ter zlasti na nekoliko višjih legah. Na nekaterih zelo osončenih legah je zacvetela celo v zadnji dekadi decembra, kar je izrazito odstopanje, je izpostavila agrometeorologinja. Iva je zacvetela pred dvema tednoma, kar je prav tako od 20 dni do enega meseca prezgodaj.

Že okoli minus ene stopinje je lahko usodno

Zaskrbljujoče pa je, da so že v zadnji tretjini februarja ponekod zacvetele marelice. "Sicer zgodnje sorte in v bolj zavetnih legah, a cvetovi so se vztrajno odpirali in danes jih lahko opazimo po domala vseh toplejših legah po Sloveniji," je dejala Žustova. To je kar tri tedne prehitro. Na Primorskem opažajo tudi že prve cvetove breskve, kar je prav tako prehitro in zaskrbljujoče, je dodala.

Čas intenzivnih prodorov hladnega zraka namreč še zdaleč ni mimo in še vedno lahko temperature padejo globoko pod kritične vrednosti. Kritične vrednosti za pozebo se gibljejo ob cvetenju od minus dve do minus tri stopinje Celzija. Takšne temperature lahko povzročijo hude poškodbe, če cvetovi polno cvetijo. Če že odcvetajo, pa so lahko usodne temperature okoli minus ene stopinje Celzija, je pojasnila strokovnjakinja.

Zmrzal v vinogradu | Avtor: P&F Jeruzalem P&F Jeruzalem

Spomin na katstrofalne pozebe še živ

Pridelovalci morajo zato spremljati, kako se bo vreme odvijalo naprej, za zdaj kratkoročne napovedi ne kažejo na večje ohladitve. V preteklosti so bila leta brez pozebe in jo je zgodnje cvetenje odneslo brez posledic, a še vedno je živ spomin na katastrofalne spomladanske pozebe v letih 2016 in 2017, ki so prizadele mnoge pridelovalce.

Sicer pa je tudi količina padavin minulo meteorološko zimo, ki zajema december, januar in februar, bila podpovprečna. Januarja in februarja je skupaj padla na jugovzhodu države približno polovica običajne količine padavin, drugod od 60 do 80 odstotkov povprečja, nekoliko bližje povprečju so bile le količine v osrednji in severozahodni Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.