Slovenija
16 ogledov

Že tisoč ob vozniško

Alkohol za volanom je največkrat povezan z neprilagojeno hitrostjo, to dvoje pa Žurnal24 main
Policisti pravijo, da se lahko počutimo varne, a na cestah je še vedno preveč alkohola, doma pa nasilja.
Ob voznško in avto
Povratniki. Zaradi prisotnosti alkohola pri voznikih so v zadnjih dveh letih dolenjski policisti odvzeli več tisoč vozniških dovoljenj. V prvih desetih mesecih letos je število že doseglo tisoč. “A ti vozniki vseeno sedejo za volan. Ko jih pod vplivom alkohola zasledimo naslednjič, jim kot večkratnim kršiteljem zasežemo vozilo,” je povedal Željko Zrilič. Povratnikov pa ne izsledimo naključno, temveč jih iščemo načrtno, nam je zaupal. Tudi zato so letos zasegli že 95 vozil, medtem ko so jih lani 75.

Alkohola, ki je najpogostejši sekundarni povzročitelj prometnih nesreč, je na dolenjskih cestah še vedno preveč, pravi Željko Zrilič, inšpektor za varnost cestnega prometa na Policijski upravi (PU) Novo mesto, a dodaja, da je prometna varnost letos bistveno boljša kot prejšnja leta, saj je letos v prometnih nesrečah umrlo sedem ljudi, lani pa kar 14.

Roman Kržan, vodja kriminalistične policije, pa pravi, da tudi kazalci s področja kriminalitete, ki vplivajo na občutek varnosti občanov, kažejo, da se Dolenjci lahko počutimo varne. “Narašča pa družinsko nasilje,” dodaja.

Ne malo, zelo pijani
“Kljub ogromnemu številu preizkusov alkoholiziranosti, ki smo jih samo letos opravili več kot 30 tisoč, ugotavljamo, da je še vedno preveliko število voznikov pod vplivom alkohola. Najbolj problematično pa je, da gre pri tistih, ki povzročijo prometno nesrečo pod vplivom alkohola, za visoke številke, od 1,5 do dveh promilov alkohola v krvi.

Več družinskega nasilja
V zadnjih letih obravnavajo okoli 150 kaznivih dejanj zoper življenje in telo na leto. Narašča pa število primerov družinskega nasilja. “Ta kategorija nasilja je bila kot samostojno kaznivo dejanje uzakonjena konec leta 2008. Lani smo zabeležili 147 takšnih primerov, v letošnjem prvem polletju že 107, iz česar je očitno, da se število primerov nasilja v družini povečuje,” sklepa Kržan.

1,5 do dva promila alkohola je največkrat v krvi tistih, ki povzročijo prometne nesreče.

Avtomobili lahka tarča
Sogovornik pojasnjuje, da so tudi kazniva dejanja premoženjske kriminalitete tista, ki pomembno vplivajo na občutek varnosti občanov. Največ je tatvin, sledijo vlomi v stanovanjske hiše, stanovanja, počitniške hiše in avtomobile. “Predvsem vlomi v avtomobile zaradi številčnosti predstavljajo velik problem naši PU. Naša opozarjanja, naj ljudje svoje premoženje zaščitijo tako, da v avtomobilih na vidnih mestih ne puščajo denarnic, telefonov, računalnikov in drugih reči, žal ne zaležejo,” ugotavlja Kržan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.