Slovenija
40 ogledov

Že tretjič izvisela

bralka patricija toš Katarina Pernat
Neprofitno stanovanje. Kljub nizkim prihodkom in dojenčku ga ni dobila.

“Dodeljevanje neprofitnih stanovanj v Mestni občini Maribor je nepravično. Naša družina je na razpisu pogorela že tretjič. Ne vemo več, kaj naj naredimo, da bi si rešili stanovanjski problem,” se je na nas obrnila Mariborčanka Patricija Toš.

Prosi že tri leta

Toševa je le ena izmed 588 prosilcev, ki so se tokrat prijavili na razpis Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor (JMSSM) za najem neprofitnega stanovanja. Čeprav imata z možem nekajmesečnega otroka in zelo nizke prihodke, so tokrat pristali na okoli 300. mestu za stanovanje. “Verjamem, da so pred mano takšni, ki so stanovanja še potrebnejši, vendar smo v preteklosti že videli primere, ko so ljudje stanovanja dobili prek vrste, tudi nezakonito,” je jezno dejala Toševa, ki je imela pri tem v mislih vedeževalko Karin Ježovita. Spomnimo, da je bilo v preteklosti dvignjenega veliko prahu, kako je ta dobila v najem občinsko stanovanje, zadevo pa preiskujejo tudi kriminalisti. Toševa, ki se je s svojim problemom obrnila tudi na podžupana Janeza Ujčiča, sicer največ težav vidi v togosti točkovanja za dodelitev stanovanja. Čeprav po točkovanju že trikrat ni bila niti blizu stanovanju, je napovedala, da bo še poskušala. “Za najem stanovanja, v katerem zdaj živimo, plačujemo 220 evrov. V teh kriznih časih bi nam prišel prav vsak evro, ki bi ga privarčevali z najemnino,” je pojasnila.

Pravila piše ministrstvo

Na JMSSM so poudarili, da pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj ne pišejo oni, ampak je za to pristojno ministrstvo. Nazadnje pa je bil spremenjen konec lanskega leta. “Povprečna čakalna doba prosilcev za najem neprofitnih stanovanj je v Mariboru okvirno tri leta, na razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem pa se vsako leto prijavi več ljudi,” so za Žurnal dodali na skladu. Za primerjavo: leta 2004 je bilo prijavljenih 306 prosilcev, lani pa 588.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.