Slovenija
25 ogledov

Že v nedeljo izpisi zastonj

Zaradi elektronizacije zemljiške knjige bodo sodišča na tem področju na leto pri Žurnal24 main
Zemljiška knjiga. Namesto meseca in pol za vpis potrebna le še dva tedna.

Brezplačno. Od 1. maja bosta preverjanje stanja v zemljiški knjigi in naročanje neoverjenih zemljiškoknjižnih izpiskov prek medmrežnega portala (na povezavi http://evlozisce.sodisce.si) brezplačna. Se bo pa še vedno treba registrirati na strani.

1,2 milijona za sistem
Cena. Pogodbena cena novega sistema z davkom je dobrih 889 tisoč evrov. Ob tem je bilo za selitev podatkov v novo aplikacijo porabljenih slabih 168 tisoč evrov, za koordinacijo projekta pa slabih 187 tisoč. Stroški vzdrževanja in delovanja sistema e-zemljiške knjige so ocenjeni na okoli 200 tisoč evrov na leto.

 

Do zdaj je že bilo mogoče prek spleta vpogledati v zemljiško knjigo, vendar je bil vsak izpis plačljiv. Od maja bodo lahko vse fizične in pravne osebe z digitalnim potrdilom ali varnim elektronskim predalom vlagale tudi predloge za vpis v zemljiško knjigo. Za uporabo teh storitev bo treba sodne odločbe, ki so podlaga za vpis, pretvoriti v elektronsko obliko ali pa zasebne listine, kot so kupoprodajne pogodbe, v treh delovnih dneh po vložitvi predloga prinesti v pretvorbo in hrambo notarju. “Elektronski zemljiškoknjižni predlog bo mogoče vložiti vsak delovni dan med 8. in 20. uro,” pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje, ki je v sklopu informatizacije sodnih postopkov pripravilo novosti.

Vsi zemljiškoknjižni predlogi, vloženi prek spleta, se bodo zbrali na elektronskem portalu, sistem pa jih bo nato razdeljeval sodiščem glede na obremenjenost. “Krajevna pristojnost sodišč po legi nepremičnin je ukinjena. Edina izjema, ki ohranja krajevno pristojnost, je osebno vlaganje na sodišču,” pravijo na pravosodnem ministrstvu.

Tako se bo poenotil in skrajšal tudi čas odločanja o vpisih. Povprečen čas reševanja enega vpisa je zdaj mesec in pol, nekatera sodišča pa vloge že rešijo v nekaj dneh. Zaostanki so predvsem na okrajnih sodiščih v Ljubljani in Mariboru, nastajajo pa predvsem zaradi sporov in predplomb. Teh je pri nekaterih nepremičninah tudi sto. Odločanje naj bi pospešilo tudi sodelovanje z notarji, saj pričakujejo manj nepopolnih vlog.

Sodišče naj bi o popolnem predlogu za vpis v zemljiško knjigo po novem odločalo le še štiri delovne dni, zaradi roka za plačilo takse pa naj bi bil vpis zaključen v dveh tednih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.