Slovenija
111 ogledov

Že več kot tri tisoč oploditev

Dojenček Shutterstock
Umetne oploditve. Slovenci smo na prvem mestu v EU.

Število umetnih oploditev žensk v Sloveniji iz leta v leto narašča; lani so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) našteli 3.323 primerov. Leto prej jih je bilo 2.955, leta 2006 pa denimo 2.021. "Smo na prvem mestu po opredelitvi obsega te pravice v breme javnih sredstev in po deležu otrok, ki se rodijo po postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo v Evropski uniji (EU)," je pojasnil Damjan Kos z ZZZS.

Pravica do šestih ciklusov

Skladno s številom umetnih oploditev se veča skupna vrednost programa, ki je lani znašala 7,6 milijona evrov. Leto prej smo porabili sedem milijonov, leta 2006 pa pol manj (3,51 milijona), kažejo podatki zavoda.

V okviru specialističnoambulantne dejavnosti imajo ženske od dopolnjenega 18. leta do dopolnjenega 43. leta tudi pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pravico imajo do največ šestih ciklusov za prvi porod živorojenega otroka, za vsak nadaljnji pa do največ štirih ciklusov. "Pri ženski, mlajši od 35 let, se pri prvih dveh ciklusih zunajtelesne oploditve opravi elektivni prenos enega zarodka dobre kakovosti," je povedal Kos in dodal, da se postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo z odmrznjenimi zarodki šteje v tisti ciklus, v katerem so bili zarodki zamrznjeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.