Slovenija
122 ogledov

Že vso zimo brez plač

Delavci z začasnimi delovnimi dovoljenji ne vidijo drugega izhoda, kot da še kar Žurnal24 main
Kriza. V Gradbeništvu Koračin so zadnje plače dobili oktobra. Nekateri na zavod, drugi na Rdeči križ.

Šestindvajset delavcev z začasnimi delovnimi dovoljenji, večina je iz Bosne in Hercegovine, že več mesecev ni prejelo plačila za svoje delo. Največ jih je zaposlenih v Gradbeništvu Koračin, nekaj v SCT in Kotoru gradbeništvu.

               230
evrov pomoči ministrstva za delo bodo delavci z začasnimi dovoljenji dobili v ponedeljek.

Toliko so jih ta teden našli zaposleni na območnem združenju Rdečega križa (OZRK), saj jim želijo nakazati enkratno denarno pomoč v višini 230 evrov, ki jo je za takšne primere namenilo ministrstvo za delo. "Takšnih delavcev je gotovo še več, a jih je težko najti, saj so od zore do mraka po gradbiščih, čeprav niso dobili plače, nekateri že od poletja," nam je povedala Barbara Ozimek, sekretarka OZRK.

Nekateri na zavod
Poleg omenjenih je bilo do prejšnjega tedna v Gradbeništvu Koračin 20 takšnih s stalnimi delovnimi dovoljenji, ki pa so delodajalcu dali odpoved in bodo poskušali svoje pravice uveljaviti na zavodu za zaposlovanje.

Kako in kje živijo?
Gradbeni delavci
. Na Rdečem križu se z njimi srečujejo, ko prihajajo po pakete s hrano. "Poleg tega, da nimajo za samo preživetje, jih tare, da ne morejo plačati stanarine, zato se bojijo, da bodo ostali še brez strehe nad glavo. Večina jih je sicer samskih, nekaj pa jih ima tu tudi družine," pravi Barbara Ozimek, sekretarka na OZRK. Kot nam je uspelo izvedeti, večina živi po starih hišah v Novem mestu in okolici: na Seidlovi cesti, Šolski ulici, v Črmošnjicah, na Otočcu, na Mihovici …

Nadomestilo naj bi jim pripadalo, saj lahko, kot pravijo, z bančnimi izpiski dokažejo, da plačila niso prejeli že od oktobra. Ali ga bodo dejansko dobili, nam na novomeški območni enoti zavoda za zaposlovanje niso mogli povedati, saj podatkov o posameznih delodajalcih in delavcih ne dajejo.

Koračin: Nočejo delati!
Da se v Gradbeništvu Koračin bojujejo s finančnimi težavami, je mogoče ugotoviti že po tem, da so po dostopnih podatkih vsi računi dveh njihovih podjetij – eno je registrirano kot s. p., drugo kot d. o. o. – blokirani.

Direktor Branko Koračin je odpovedi delavcev komentiral, da gre za izsiljevanje pomoči države: "Po novem letu sem jim ponudil delo, pa so mi rekli, da se jim bolj izplača prijaviti na zavod in dobivati 500 evrov nadomestila kot pri meni delati za nekaj evrov več." Kot je pojasnil, so zadnjo redno plačo res dobili oktobra, a jim je delna, gotovo vsaj polovična plačila zagotavljal tudi vmes, čeprav je bil obseg dela zaradi sezonskega značaja zmanjšan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.