Slovenija
92 ogledov

Že zdaj se grebejo za maturante

maturantski ples celje Gregor Katič
Maturantski plesi. Plesne šole se te dni predstavljajo maturantom, ki glasujejo o njihovih ponudbah. Plesne šole. Organizacijo plesa poskušajo pridobiti z lobiranjem pri dijakih in profesorjih.

Konkurenca. “Pri organizaciji maturantskih plesov je dominantna ena plesna šola. Ta je sposobna dijake četrtega letnika zmanipulirati do te mere, da brez pomisleka izberejo to šolo, čeprav bi lahko izbrali cenejšo,” o organizaciji maturantskih plesov na srednjih šolah v Mariboru in okolici razlaga Klemen Peran, podpredsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS) in dijak četrtega letnika Prve gimnazije Maribor. Predstavitve in izbori organizatorjev maturantskih plesov potekajo te dni.

Visoki stroški plesa

V Mariboru in okolici so trije glavni ponudniki organizacije plesa ob koncu srednje šole: Pingi, Megamaturant in Salsero, po besedah predstavnika DOS pa več kot polovica šol izbere najdražjega. Razlika pri ceni plesnih vaj za maturanta, soplesalca in šest vstopnic je 44 evrov, najdražja plesna šola pa pri enem plesu za 180 dijakov tako zasluži 12 tisoč evrov več kot najcenejša.

Na predstavitev nikogar

Plesne šole svoje pisne ponudbe najprej posredujejo šolam, ki lahko organizatorjem nato omogočijo predstavitev pred dijaki. Te pa so zelo različno obiskane. “Velikokrat je predstavitev tistega organizatorja, ki ga preferira šola, organizirana denimo ob 10. uri, ko si za to lahko najdejo čas vsi predstavniki razredov, druge predstavitve pa so organizirane ob takih urah, da se jih ne udeleži noben dijak,” pravi Peran. “Da so se šole postavile na stran ene od plesnih šol, ugotavljamo tudi po tem, da na katerih šolah vabila na druge predstavitve sploh niso razdeljena,” dodaja.

Na plesu kot gostje

Odločitev o tem, kdo bo organiziral maturantski ples, izglasujejo dijaki. Plesne šole poskušajo na njihovo odločitev vplivati tako, da predstavnike razredov na zaključno prireditev kot goste povabijo že v tretjem letniku, kjer jih poskušajo čim bolj navdušiti s svojo ponudbo in po besedah Perana dodatnimi ugodnostmi zanje. Najpogosteje izvedbo maturantskega plesa tako dobi tista plesna šola, ki je organizirala ples že prejšnje leto.

Proti manipulacijam

“Lobiranju se je zelo težko izogniti,” pravi Sonja Porekar Petelin, pomočnica ravnatelja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer od lani o organizatorju plesa ne glasujejo več samo dijaki, ampak tudi predstavnik staršev, razredniki in vodstvo šole.

“Manipulacijam plesnih šol se poskušamo izogniti tako, da zbiramo le pisne ponudbe vseh organizatorjev, te predstavimo dijakom, nato pa o ponudbah glasujejo vsi dijaki četrtih letnikov,” pojasnjuje Iva Pučnik Ozimič, ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica.

“Da plesne šole lobirajo med dijaki, vemo, ni pa nam znano, kaj natančno se dogaja. Več ko je sodelovanja s plesnimi šolami, večje so možnosti za manipulacije, zato smo se tudi odločili, da ne izvajamo predstavitev, kar je seveda pri plesnih šolah povzročilo kar nekaj zamer,” dodaja Pučnik Ozimičeva.

Preberite še komentar novinarke Sergeje Hadner Hvala z naslovom Slovo od srednje šole precenjeno.

Komentarjev 5
  • maturant 18:37 30.september 2013.

    Si upaš pred javnost in reči da je 5 eur nepomembnih? 5 eur, ki se potem množi z vsemi povabljenimi? Pa doda se razlika v plesnih vajah? Potem pa upaš pred nekoga, ki je na čakanju in mu rečeš, da ...prikaži več je 50 eur "nič"?Zaradi takšnega razmišljanja so cene vedno višje, organizatorji pa veseli. Torej naj po tvojem ostane kot je, ker je dobro, tam do leta 2100?Razvoj gre naprej, ponudbe tudi, pojavljajo se drugi, mogoče boljši. Je pa včasih potrebno pogledati ponudbe, ja to pa je res. Je to prevelika žrtev?

  • Pepe007 14:16 30.september 2013.

    To je najbrž res. Problem pa je v tem, da verjetno ne boš šel testirat za edini maturantski ples. Po mojem bi bil najboljši, če bi ga organizirali sami dijaki z voluntersko pomočjo staršev. Ampak naša šola ni bila zato, ...prikaži več ker da bo šlo preveč časa. Ravnatelj tudi ni bil za spremembo termina, da bi bil maturantski ples po maturi. Pri takih dlilemah je 5 € gor ali dol po karti nebistvena postavka. Ker smo bili pri prvem maturantu zadovoljni, bi mi pri drugem morale ostale plesne šole nekaj plačati, da bi gledal njihovo ponudbo. Če pa imajo dijaki voljo in čas, pa naj izbirajo.

  • maturant 11:21 30.september 2013.

    Ta tvoj komentar je ravno ta propaganda, ki jo širi Pingi. Da je on edini in najboljši, dijaki pa nasedajo. Da, če bodo kaj drugega izbrali, bo katastrofa.Sploh ni tako. Vsi ponudniki naredijo super, vsak na svoj način. ...prikaži več Članek pa v bistvu opozaraja na to, da se dijakom v glavnem niti ne da možnost izbire.