Slovenija
30 ogledov

Želeli so jo porušiti, a so bili na ministrstvu proti

Podiranje cestninske postaje Torovo Saša Despot
Dokler ne uvedejo elektronskega cestninjenja za tovornjake, bodo stale tudi cestninske postaje.

V družbi za avtoceste (Dars) so načrtovali rušenje cestninske postaje na Vranskem, ki jo vsak dan v povprečju prevozi 38 tisoč vozil. "V drugi polovici maja lani je bil objavljen razpis za njeno odstranitev. Zaradi tega bi bilo potrebno spremeniti način cestninjenja na štajerskem avtocestnem kraku; to razdaljo bi za nevinjetna vozila cestninili na cestninski postaji Kompolje," pojasnjujejo na Darsu. A ker se na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP) z njihovimi načrti niso strinjali, so razpis prekinili.

Zakaj rušenju nasprotujejo smo vprašali tudi MzIP. Odgovore še čakamo.

"Boljša je varnost in večja pretočnost "

"Že samo odstranitev betonskih otokov na nekaterih postajah je izjemno pripomogla k boljši varnosti in večji pretočnosti prometa. 

Kar poslušajte radijske novice, nesreče se večinoma dogajajo na cestninskih postajah. Saj to niso težke nesreče, največkrat gre le za malo zvite pločevine, a je dovolj, da nastanejo zastoji. Pogosto pa se čez nekaj minut nesreča zgodi še na drugi strani ceste, ker vozniki gledajo kaj se dogaja na nasprotnem pasu in niso pozorni na vožnjo,"  poudarja Brane Küzmič, inštruktor varne vožnje. 

Preuredili sedem cestninskih postaj, plačali 2,6 milijona evrov

Dars je doslej odstranil betonske otoke in preuredil sedem cestninskih postaj: na primorski avtocesti Log in Videž, Torovo na gorenjski, Dob na dolenjskem kraku ter Kompolje, Tepanje in Pesnica na odseku proti Štajerski. Omejitev hitrosti vozil se je zvišala s 40 km/h na 60 km/h, zato se je povečala pretočnost, zastojev je manj. "V prvi fazi smo se lotili predvsem prometno najbolj obremenjenih. Cestninski postaji Dragotinci in Prepolje sta bili odprti po uvedbi vinjet, tako da posegi niso potrebni, na Hrušici pa ostane, saj se tam zaračunava predornine za Karavanke," pojasnjujejo na Darsu in dodajajo, da so stroški preureditve vinjetnih stez na sedmih cestninskih postajah znašali okoli 2,6 milijona evrov.

Komentarjev 1
  • Avatar hal69
    hal69 07:48 08.avgust 2014.

    Pa od kje pamet na darsu? Bolj so varni zidovi sredi avtoceste kot prazna cesta? Ta država je res v k.....