Slovenija
33 ogledov

"Želeli so prestrašiti starše"

pogrešani mladoletniki PU Celje
Zbežali so od doma in se vrnili kot največji junaki. Po besedah Angelce Likovič vse skupaj daje napačen vtis v družbi. "Treba je postaviti pravila."

"Takoj ko so rekli, da so izginili, sem vedela, da so šli na potep," je o fantih, ki jih je teden dni iskala cela Slovenija, dejala Angelca Likovič.

Petnajstletni Žan Britovšek Kamnik, 16-letni Matic Kašnik in 17-letni Nace Camlek so si, kot kaže, vzeli "teden dni dopusta". Medtem ko so starši doma trepetali in upali, da so njihovi sinovi še živi, so se najstniki zabavali na plaži. Najstarejši izmed njih pa se je prek Facebooka celo norčeval iz policistov, češ, kako nesposobni so. Kasneje je svojim prijateljem sporočil še, da če niso fuk***ni, da v javnost spravljajo takšne bedarije in da naj se brigajo zase, "ne pa da si neke zgodbe izmišljujete". S slednjim je naletel na ogromen odziv njegovih prijateljev, saj je njegov komentar všečkalo več kot 110 oseb.

Po tej objavi se je vsul plaz pohval in dobrodošlic. Čestitke, kakšni carji so ter kako so okrog prinesli celotno Slovenijo, so kar deževale. Nekdo izmed Nacetovih prijateljev je napisal: "Bol pogumen kot Chuck Norris". Spet drugemu je bilo neizmerno smešno, da jih je iskala cela Slovenija: "Hahahaha ... Važn', da ste vi užival', ko je cela Slovenija mislila, da vas ne bo več nazaj. :D CARJI!! :D"

Takšne objave in razmišljanje lahko po besedah Likovičeve pripeljejo do napačne predstave, kaj je prav in kaj ne. "Objave na Facebooku in ustvarjanje nepravilnega vzorca imajo lahko negativne posledice. Tisti, ki so že tako ali tako na meji, bodo to izkoristili. Zakaj pa ne? Starši so bili veseli, ker so se fantje vrnili domov, sprejeli so jih z odprtimi rokami. Vse je bilo v najlepšem redu. Zakaj ne bi poskusili tudi drugi?"

"Nujno je treba postaviti meje in pravila"

"Fantje so prišli domov. Ne potrebujejo centrov za socialno delo. Treba se je pogovoriti in postaviti meje. Treba jim je reči: 'Hodili boste v šolo, če pa mislite, da ste dovolj samostojni, pa lahko greste, kamor želite, vendar poti nazaj ni,'" meni Likovičeva.

Kot je še dodala, ti otroci niso razvajeni, ampak so želeli le prestrašiti starše. Zato je še toliko bolj nujen pogovor tako doma kot tudi v šoli z razrednikom, šolsko svetovalko ter ravnateljem. "Zavedati se morajo svoje odgovornosti. Razložiti jim morajo tudi, da so najprej dolžnosti in nato pravice. Jaz bi strogo zapisala pravila v družini. Če jih bi še kršili, bodo pa sankcije."

Policisti jih ne bodo ovadili

Vendar, kot kaže, sankcij vsaj s strani države ne bo. Na Policijski upravi (PU) Celje so nam na vprašanje, ali bo policija v primeru treh najstnikov koga kaznovala, odgovorili, da "dikcija 309. člena ne omogoča, da bi policija ovadila pogrešane osebe, ki so povzročili akcijo iskanja, saj niso sami neutemeljeno klicali na pomoč ali lažno sporočili, da jim grozi nevarnost, zaradi katere bi policija izvedla določene uradne postopke. Pogrešitev so prijavili starši, ker pogrešajo svoje otroke, jih zagotovo ne moremo ovaditi za kaznivo dejanje, saj niso izpolnjeni osnovni znaki kaznivega dejanja. Svoje otroke so dejansko pogrešali."

Komentarjev 14
  • Gdć ಌ MooNi 20:06 08.maj 2012.

    starši k pa dajete tko mladm fantm tok dnarja da si sploh lahko prvoščjo tednske počitnce ?????? -.-

  • Valerija Breg 18:17 06.maj 2012.

    kdo drug je pa kriv, kot starši... Likovičeva ima prav !

  • Kevin Kiret 14:34 06.maj 2012.

    In kot vedno so za to krivi starši...Daj bodi pameten...