Slovenija
12 ogledov

Zelena luč prestrukturiranju Istrabenza

050109_milavec_istrabenz Žurnal24 main
Višje sodišče je ugodilo pritožbi banke Unicredit, da se njeno pogojno terjatev za 8,9 milijona evrov vključi v sklep o preizkusu terjatev v prisilni poravnavi Istrabenza.

Prisilni upravitelj Boris Dolamič bo zdaj izdelal poročilo o glasovanju upnikov – ti so prisilno poravnavo potrdili – in za Istrabenz se bo lahko začelo finančno prestrukturiranje.

"Zdaj se moja vloga v Istrabenzu končuje,“ je komentiral prisilni upravitelj Boris Dolamič. Potem ko je koprsko višje sodišče danes sklenilo, da ugodijo pritožbi banke upnice Unicredit, bo lahko dokončal poročilo o glasovanju v prisilni poravnavi. Unicredit je namreč zahteval, da se njegovo pogojno terjatev za 8,9 milijona evrov vključi v sklep o preizkusu terjatev, čemur je koprsko okrožno sodišče oporekalo, višje sodišče pa je pritožbi potrdilo.

Istrabenz jamčil za hčeri
Unicredit sicer terja Istrabenz kot solidarnostnega poroka pri obveznostih njegovih hčerinskih družb Instalacije in Grand hotel Adriatic. Prisilni upravitelj Dolamič je moral počakati do konca pritožbenega postopka, da lahko zdaj izdela dokončno poročilo o glasovanju upnikov v prisilni poravnavi – ti so jo večinoma podprli.

Z objavo sklepa o prisilni poravnavi bo Istrabenz lahko začel z izvajanjem programa finančnega prestrukturiranja. Ta predvideva v letošnjem letu poravnavo slabih 19 odstotkov terjatev, v letih 2011 in 2012 nekaj več kot tretjino in leta 2013 še preostalih 47 odstotkov obveznosti. Upniki bodo prejeli dobrih 456 milijonov evrov glavnic in nekaj čez 51 milijonov evrov obresti (skupno slabih 508 milijonov evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.