Slovenija
23802 ogledov

Pri Ruskem carju dve 11-nadstropni stolpnici, kmalu še 5 nižjih blokov

gradbišče
1/10
Saša Despot
Ob stolpnicah, ki bosta imeli 140 stanovanj, naj bi v kratkem zraslo še pet nižjih stanovanjskih blokov z 92 stanovanji.

Dolgo časa se je le govorilo, zdaj pa so se, kot vse kaže, na travniku za gostilno Ruski car začela gradbena dela, nas je opozorila bralka.

Že dlje časa je tam namreč predvidena gradnja dveh visokih stolpnic in petih manjših stanovanjskih blokov. Investitorja sta dva, stolpnici bo gradila Zlatarna Celje, stanovanjske bloke pa družba Sindrom, njen lastnik je tudi lastnik lokala Horse's pub v neposredni bližini.

Sporočilo bralke smo preverili na ljubljanski upravni enoti, kjer so nam povedali, da je gradbeno dovoljenje, ki so ga izdali družbi Zlatarna Celje, 25. februarja letos postalo pravnomočno.

Vprašanja o gradnji smo poslali tudi pristojnim v Zlatarni Celje, a nam nanje niso odgovorili.

Stolpnice visoke 44 metrov, stanovanj bo 140

Je pa iz gradbenega dovoljenja razvidno, da bodo v dveh 44 metrov visokih stolpnicah z dvanajstimi nadstropji in terasno etažo, zgradili 140 stanovanj.

gradbišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V treh kletnih etažah bo 309 parkirnih mest. Za vsako stanovanje dva, kar znese 280 parkirišč, ostala bodo namenjena okoliškim stanovalcem.

Eden od pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja je tudi plačilo komunalnega prispevka, ki ga je Zlatarna Celje plačala že lanskega maja, in sicer nekaj manj kot 1,7 milijona evrov.

Sodeč po dokumentaciji, ki jo je Mestna občina Ljubljana (Mol) pripravila za lokacijsko preveritev na tem območju, se za večji del naselja ohrani obstoječa cestna infrastruktura.

Mol sicer predlaga ureditev vzhodnega dela ulice Ježica, med Čerinovo ulico in Dunajsko cesto, tako da je prevozna za vse vrste prometa, ne le za lokalni dovoz: "Na Dunajsko se naveže z desno - desnim priključkom. Tako se delno razbremeni Čerinova ulica, preko katere ne teče več celoten promet iz zaledja Savelj."

Čerinovo ulico bi uredili z enostranskim obodnim parkiranjem, hodnikom za pešce in zelenico z drevoredom. Tudi dostop v stolpnici bo s Čerinove ulice.

Ruski car stolpnica načrt | Avtor:

Predstavniki četrtne skupnosti Posavje so nasprotovali načrtom Zlatarne Celje, ki namerava tudi do gradbišča dostopati prek Ulice 7. septembra in Čerinove ulice. "Obe ulici naj bi bili namenjeni lokalnemu prometu. Tudi nista primerni za težko gradbeno mehanizacijo ne po trdnosti ne po pretočnosti prometa. Dela na gradbišču naj bi potekala od ponedeljka do sobote v svetlem delu dneva. Torej, bomo stanovalci leto in več živeli na gradbišču? Ob obeh navedenih ulicah in njunih prehodih za pešce poteka varna šolska pot. To ne bo več varna, ampak nevarna šolska pot," so zapisali.

Na Molu so jim odgovorili, da navezovanje soseske in tudi gradbišča na glavno in prometno zelo obremenjeno cesto, kot je Dunajska cesta, ni dopustno. "Investitor oz. izvajalec sta dolžna v času gradnje zagotoviti varen promet v okolici gradbišča, kar pomeni, da morata zagotoviti, da bo zagotovljena tudi varna šolska pot. Čerinova ulica je urejena kot dvopasovna cesta z obojestranskim hodnikom za pešce. Zato je možna v času gradnje ureditev varne šolske poti po zahodni strani Čerinove ulice," so še dodali.

gradbišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poleg dveh stolpnic tudi pet blokov

Zlatarna Celje je najprej načrtovala skupno gradnjo z družbo Sindrom, ki namerava na sosednji parceli zgraditi pet nižjih stanovanjskih blokov, a se načrti investitorjev, kot vse kaže, niso izšli. "V prvi fazi je bila predvidena skupna gradbena jama," je zapisano v gradbenem dovoljenju Zlatarne Celje, kjer so načrte spremenili zaradi zamika gradnje drugega investitorja.

V neposredni bližinic stolpnic Zlatarne celje naj bi namreč zrasla še soseska Bežigrajska petka. V petih stanovanjskih blokih ob Čerinovi ulici do križišča z Ježico namerava podjetje Sindrom zgraditi 92 stanovanj velikosti od 55 do 207 kvadratnih metrov. Tlorisi bodo premišljeni, bivalni prostori veliki, z maksimalno osončenostjo ter zastekljenostjo pa bo gradnja zadovoljila vse vrste življenjskih slogov, so zapisali investitorji.

"Dovoljenje bo izdano kmalu, saj je zdaj urejena vsa potrebna dokumentacija," so nam sporočili z ljubljanske upravne enote.

"Gradnja se bo začela še letos. Ali bosta na zemljišču ena ali dve gradbeni jami pa še ni povsem dorečeno. Gradnja bo predvidoma trajala 20 mesecev, predajo stanovanj načrtujemo čez dve leti,"  je za Žurnal24 povedal Andrej Ramovž, investitor, lastnik parcele in lastnik bližnjega lokala Horse's Pub.

Ramovž je še pojasnil, da je v enem od stolpičev na severni strani za poslovno, najverjetneje zdravstveno dejavnost predvidenih 800 kvadratnih metrov površin. Njegov lokal ostaja, parkirišča v takšni obliki, kot je zdaj, pa tam ne bo več.

Dunajska 5ka petka Ruski car naselje soseska | Avtor: Sono arhitekti Sono arhitekti

Na vprašanje, ali so v strošek gradnje nove soseske vključili višje stroške gradbenega materiala in koliko se bo to poznalo pri cenah stanovanj, ki jih bodo prodajali, Ramovž odgovarja, da so cene materiala v zadnjih mesecih padle, pričakuje tudi, da se bodo v naslednjih mesecih še znižale.

Kvadratni meter stanovanja za 5.000 evrov

Dunajska 5ka petka Ruski car naselje soseska | Avtor: Sono arhitekti Sono arhitekti
Sodelovanje z Zlatarno Celje poteka v duhu dobrih poslovnih odnosov, mi gradimo svoje, oni njihovo in minimalno vplivamo eden na drugega, še pravi investitor.

Načrte za sosesko so javno predstavili leta 2008, ko je Mol razgrnil odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ideja za gradnjo pa je padla že veliko pred tem, nam je še povedal Ramovž.

A čeprav njegova družba Sindrom gradbenega dovoljenja še ni dobila, nekatere ljubljanske nepremičninske agencije stanovanja že prodajajo.

"Vsem enotam v pritličju bo pripadal atrij, v nadstropju pa loža ali terasa. Znotraj lož in nadstreškov je predvidena lesena obloga ter ravna nepohodna streha z minimalnim naklonom. Okna bodo zasnovana v alu izvedbi nadstandardnih višin ter površin, ogrevanje bo talno na toplovod, hlajenje pa regulirano preko rekuperacije," piše na spletni strani ene od agancij.

Dunajska 5ka petka Ruski car naselje soseska | Avtor: Sono arhitekti Sono arhitekti
"Stanovanjske enote bodo razgibane, novogradnja pa bo umeščena v objemu zelene vegetacije. Enote bodo orientirane na vsaj dve strani neba. V podzemni garaži v treh nivojih bo na voljo 240 parkirnih mest," so še zapisali nepremičninarji.

Za vzorec imajo na spletni strani tudi nekaj stanovanj.

Za 3-sobno, ki je veliko 124 kvadratnih metrov (79 kvadratnih metrov stanovanja, 45 kvadratnih metrov atrija in dve parkirni mesti) je okvirno treba odšteti 455 tisoč evrov.  

Cena za 81 kvadratnih metrov veliko stanovanje s 36 kvadratnih metrov velikim atrijem in dvema parkirnima mestoma v kleti pa predvidoma znaša 452 tisočakov.

"Na splošno je povpraševanje po novogradnjah zelo veliko, tudi v tem primeru je tako. Tlorisi stanovanj v tej soseski ljudem, kot kaže, zelo ustrezajo, zato zdaj zbiramo neobvezne rezervacije. Čakamo na gradbeno dovoljenje, šele takrat lahko začnemo stanovanja tudi prodajati. Vse cene so zdaj še informativne narave, bodo pa tudi uradne okoli 5.000 evrov na kvadratni meter. Potencialnim kupcem je soseska zanimiva tudi zaradi dobre lokacije. Je pa zanimivo, da je med interesenti veliko takih, ki ne kupujejo zase, pač pa nameravajo stanovanje oddajati," nam je povedala Nina Hudnik iz agencije Roni nepremičnine.

Dunajska 5ka petka Ruski car naselje soseska | Avtor: Sono arhitekti Sono arhitekti
david.jug@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Evie_Savage
    Evie_Savage 09:52 23.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od deoma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ...................... >>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • tomaz43 08:33 21.julij 2022.

    455.000. Ma ne me j... Sem računal - celo življenje dela z mojo plačo, pa še ne bom dosegel te cifre.

  • alen04 14:49 20.julij 2022.

    55 m2 je res zelo prostorno stanovanje, to v bruto seveda.