Slovenija
15 ogledov

Zelena luč Sekolcu

meja Žurnal24 main
Sodni svet je soglasno podprl kandidaturo Jerneja Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Slednji je pripravljen prevzeti breme, ki ga prinaša položaj arbitra.

Na podlagi vloge in priložene dokumentacije je razvidno, da Jernej Sekolec izpolnjuje razpisne pogoje, so sporočili iz sodnega sveta. Ob tem so ugotovili, da "ima kandidat izredno bogate izkušnje s področja mednarodne e arbitražne teorije in prakse ter dovolj pravnega znanja, da bo po mnenju Sodnega sveta lahko v celoti kompetentno in neodvisno opravljal funkcijo arbitra".

Izida ne želi napovedovati

Sekolec je pred sejo dejal, da se mu zdi "škoda", da je pravzaprav edini kandidat. Za nalogo se je prijavil, ker "nekdo mora" prevzeri to nalogo, pričakovanja politike in javnosti pa so velika.

O izidu arbitraže in trajanju le te ni želel dajati napovedi. "Že na začetku imata obe strani dvanajst mesecev za izdelavo prvega pripravljalnega spisa. Eno leto je mimo. Potem sledi odgovor na to, za kar bo potrebnih nekaj mesecev, morda spet eno leto. Tako da je to zelo težko napovedovati," je opisal.

O tem, ali bo uspešen arbiter ali ne, ni želel napovedovati. "Pri izbiri arbitra gre za to, da ima stranka, ki imenuje arbitra, zaupanje v tega človeka, da bo pomagal ostalim arbitrom, da se bodo vsi argumenti, ki jih Slovenija navaja, temeljito pretehtali. Ali ima Slovenija zaupanje v tega ali onega, je odločitev Slovenije," je pojasnil.

Sekolec sprejema breme, ki ga nosi naloga arbitra, če na primer Slovenija z odločitvijo arbitraže ne bo zadovoljna.

Zeleno luč že dala vlada

Njegovo kandidaturo je na četrtkovi seji soglasno podprla vlada. Kot je odločitev pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar, gre za vrhunskega pravnega strokovnjaka, ki uživa izjemen ugled tako v mednarodni kot domači strokovni javnosti. Zalar je napovedal, da bo vlada zdaj mnenje posredovala predsedniku republike, ki bo po prejetju še mnenja sodnega sveta nadaljeval postopek odločanja.

Za vlado je po Zalarjevih besedah zelo pomembno, da "ostajajo znotraj časovnega načrta". Če bo namreč predsednik republike Sekolca predlagal za arbitra, bo lahko državni zbor o njem odločal že septembra, je poudaril. Kandidat bo moral dobiti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Sekolcu so naklonjeni v večini parlamentarnih strank oziroma mu vsaj ne oporekajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.