Slovenija
32 ogledov

Zelena luč za cepivo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriška agencija za zdravila je odobrila cepivo proti raku prostate. Cepivo sicer raka še ne pozdravi, a ojača imunski sistem, da se lažje bori proti tej bolezni.

Gre za zdravilo Provenge, katerega stroški uporabe pa so zelo dragi. Ena doza namreč stane kar 70 tisoč evrov.

Cepivo pa ne bo nadomestilo obstoječih zdravil, saj bo veljalo kot dodatek k zdravljenju.

Zdravniki opozarjajo, da cepivo ni "zdravilo", ampak se bo uporabljalo za ojačitev imunskega sistema, da se bo ta lažje branil proti raku prostate oziroma da se ta ne bi širil še na druge organe.

Testni preizkusi cepiva so pokazali, da ti lahko pacientu podaljšajo življenje za štiri mesece. To je za en mesec več kot pa pri običajnih kemoterapijah.

"Velika novica pri tem je, da gre za prvo imunoterapijo, ki so jo odobrile oblasti in menim, da bodo imunoterapije v prihodnosti igrale veliko vlogo pri zdravljenju raka," je dejal onkolog Phil Kantoff z onkološkega inštituta Dana-Farber.

Po podatkih Društva onkoloških bolnikov Slovenije (DOBS) je rak prostate eden najpogostejših rakov pri moških po 50. letu. "Trenutno je to tretji najpogostejši rak in šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških v Sloveniji," je zapisano na spletni strani DOBS.

Vsako leto tako za rakom prostate zboli že več kot 500 moških. "V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok, okoli 80 odstotkov. Splošna relativna stopnja preživetja za pet let za vse stadije bolezni je v Evropi okoli 65 odstotkov," še piše na DOBS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.