Slovenija
31 ogledov

Zelena luč za ČHE Kozjak

Borut Holcman, predsednik Ekološkega društva Kozjak - Dragučova, napoveduje, da Žurnal24 main
ČHE Kozjak. Vlada sprejela DPN. Ekološko društvo napoveduje pritožbo.

Maribor. “Gre za prvi pravni dokument, proti kateremu lahko uporabimo razpoložljiva pravna sredstva, in eno od tistih, ki ga bomo uporabili, je zagotovo ustavna presoja,” pravi Borut Holcman, predsednik Ekološkega društva Kozjak - Dragučova (EDKD). Vlada RS je namreč pred časom izdala uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN) za črpalno hidroelektrarno (ČHE) na Dravi ter daljnovodno povezavo med ČHE in razdelilno trafopostajo Maribor, kar odpira vrata gradnji ČHE Kozjak. V društvu so prepričani, da je nedavno sprejeti državni dokument protipraven.

Na koncu ne bo ostala niti črka na papirju, ostal bo samo umazan papir.
Borut Holcman o usodi DPN

Dovoljenje še letos?
Če bi vse teklo idealno, bi lahko imeli gradbeno dovoljenje v devetih mesecih po sprejetju DPN, kar pa je skoraj nemogoče,” je konec januarja, ob obisku ministrice Darje Radić, povedal Viljem Pozeb, direktor Dravskih elektrarn Maribor (Dem). Kot je znano, želijo Dem, ki je investitor od 300 do 350 milijonov evrov vrednega projekta, zgraditi 22-kilometrski visokonapetostni daljnovod od Kozjaka do Slovenskih goric.

Šli bodo na teren
Sprejet DPN je podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja. “Zdaj nas čaka veliko dela. Preveriti moramo namreč vsako parcelo in iti od družine do družine. Pridobiti moramo soglasja za odkup bodisi zemljišča bodisi služnosti. Kot je znano, je daljnovod umeščen tako, da je treba podreti štiri hiše,” je razložil Pozeb.

Ni jih sprejela

Sestanek odpovedan. V Ekološkem društvu Kozjak - Dragučova od 1. decembra niso dočakali termina za sestanek pri ministrici za gospodarstvo Darji Radić. Sestanek je po navedbah društva predlagala Radićeva sama, zato so pretekli petek sestanek odpovedali. “Pokazala je, koliko je vredna njena beseda. Niti toliko, da jo pes polula,” je kritičen Holcman.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.