Slovenija
28 ogledov

Zelena luč za dokapitalizacijo

nlb Žurnal24 main
Vlada je na seji umaknila pridržke glede strategije skupine NLB za prihodnje petletno obdobje, kar pomeni, da lahko proces dokapitalizacije NLB steče.

Vlada je sporočila, da soglaša s strategijo NLB skupine za obdobje od 2010 do 2015. Umaknjeni so tako vsi pridržki, ki jih je imela vlada, med drugim tudi glede prodaje Banke Celje, ki jo strategija tudi predvideva.

Uprava in nadzorni svet NLB sta že 13. oktobra sprejela strategijo za obdobje od 2010 do 2015, do katerega pa je nato vlada izrazila pridržke. Potem ko je vlada uskladila obe strategiji, o poslovnih odločitvah NLB odloča strategija uprave in nadzornega sveta. Lastnik lahko vpliva na banko prek nadzornega sveta, ne pa v lastni strategiji, je na vladini tiskovni konferenci dejal finančni minister Franc Križanič.

 

S tem štejemo, da so izpolnjeni pogoji in bo dokapitalizacija v višini 250 milijonov evrov lahko stekla.
Franc Križanič

Umik z nestrateških trgov
V strategiji NLB je tako zapisano še, da se bo skupina umaknila z nekaterih nestrateških trgov, med katerimi so Avstrija, Bolgarija, Češka, Nemčija in Slovaška, ter iz nekaterih nejedrnih dejavnosti, kot sta lizing nepremičnin in faktoring.

Križanič v začetku prihodnjega leta pričakuje tudi dokapitalizacijo mariborske banke NKBM, kar bo po njegovih besedah dalo dodaten impulz delovanju finančnega sistema v Sloveniji.

Kot so sporočili, bosta vlada in Agencija za upravljanje kapitalskih naložb redno mesečno spremljali vmesne rezultate izvajanja programa racionalizacije poslovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.