Slovenija
36 ogledov

Zelena luč za ljubljansko opero

Mitja Bervar, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, upa, da bo prva predstava Žurnal24 main
Ob deseti uri se je začel tehnični pregled prenovljene stavbe SNG Opera in balet Ljubljana. Ker ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti, se odprtje opere predvideva za december.

"Inšpektorji niso odkrili nepravilnosti ali napak, opozorili so le na nekaj manjših pomanjkljivosti, ki jih morajo po odločitvi upravne enote izvajalci odpraviti najkasneje v 30 dneh. Po izvedenih popravkih bo takoj stekel postopek pridobitve uporabnega dovoljenja," je za zurnal24.si dejal vodja službe za komuniciranje Robert Celestina.

Decembra naj bi tako v SNG Opera in balet Ljubljana začeli selitev in tudi pripravili otvoritveno slovesnost. Ciljni datum odprtja prenovljene opere je tako deseti december. Samo prenovo, ki je državo stala 43 milijonov evrov in ki bi morala biti po prvotnih načrtih končana do leta 2008, so spremljali številni zapleti.

Tako se je ponovila zgodba o sklenitvi aneksov, ki so podaljševali rok dokončanja obnove stavbe in hkrati pomenili podražitev same obnove (prve ocene so se gibale pri 21 milijonih evrov). Dokončno odprtje opere je bilo tako napovedano za november lani, a so se dela zaradi vdora podtalnice v stene odrskega stolpa podaljšala še v letošnje leto. Svoj davek pa je terjala tudi kriza v gradbeništvu. Zaradi stečaja Vegrada in SCT so morali dela na operi zaključiti podizvajalci.

Avtorja projekta dozidave opernega prizidka sta Jurij Kobe in Marjan Zupanc s sodelavci. Več o kritikah glede novega prizidka si preberite v teh dveh povezavah: "Višina stolpa ni kaprica arhitektov" in "Prenovili opero, ki ni akustična".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.