Slovenija
7 ogledov

Zeleni avti cenejši na račun velikih

V SD predlagajo subvencije za zelene avtomobile in hkrati višji davek pri nakupu Žurnal24 main
Poslanska skupina SD predlaga do dva tisoč evrov visoke subvencije za kupce okolju prijaznih osebnih avtomobilov, ki naj bi jih prek dodatnih obdavčitev plačali lastniki velikih in potratnih vozil.

Poslanci največje vladne stranke menijo, da bo morala država s subvencijami spodbujati nakup vozil, ki imajo nizke izpuste ogljikovega dioksida, hkrati pa denar za ta namen dobiti z dodatnim obdavčenjem lastnikov razkošnih avtomobilov, ki "jim ni mar za onesnaževanje okolja".

Luka Juri, Matevž Frangež in Dejan Levanič iz SD so predlagali, da naj bi subvencija za nakup novega avtomobila, ki izpusti v okolje manj kot 115 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer, znašala tisoč evrov, za nakup novega avtomobila, ki izpusti manj kot 105 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, pa dva tisoč evrov.

Takšnih modelov avtomobilov je na slovenskem trgu približno 600, je povedal Juri ter dodal, da ne gre zgolj za majhna in hibridna vozila. Manj kot 115 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer denimo izpustijo v okolje ford fiesta, volkswagen polo, seat ibiza, fiat punto ali renault twingo.

Potrebna sredstva naj bi našli z ustreznimi spremembami zakona o davku na motorna vozila. V SD predlagajo, da se za predvideni znesek teh spodbud ustrezno zviša davek pri nakupu avtomobilov, ki izpustijo v zrak več kot 160 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer. Takšnega avtomobila nihče ne potrebuje; če ga kdo želi, pa naj si ga kupi, a za to plača, je dejal Juri.

Da bi preprečili morebitne zlorabe takšnega ukrepa, v SD predlagajo, naj bodo do omenjene subvencije upravičeni le tisti, ki bodo ob nakupu novega vozila oddali v uničenje svoje staro vozilo, staro vsaj osem let, in katerega lastniki so bili najmanj eno leto. Tako bi preprečili, da ne bi kdo kupil starega avtomobila samo zato, da bi ga že naslednji dan oddal v uničenje in pridobil subvencijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.