Slovenija
11 ogledov

Zeleni ukrepi priložnost, ne breme

Na Umanoteri poudarjajo, da je do izvedbe Zakona o podnebnih spremembah še dolga Žurnal24 main
Tretje Ogledalo vladi: okoljevarstvena zakonodaja se izvaja slabo. Umanotera opozarja, da bo morala vlada pokazati večjo politično voljo.

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je vladi nastavila ogledalo in preverila, kakšno je izvajanje njenih predvolilnih obljub. S projektom Ogledalo vladi 2010 – Zeleni nevladni monitor so spremljali in ocenjevali izvajanja zavez in zakonodaje, ki temeljijo na načelih trajnostnega razvoja v različnih sektorjih. "Želimo ugotoviti, kakšen je razkorak med sprejeto zakonodajo in implementacijo predvsem zato, da bi zagotovili boljše izvajanje zakonodaje," je za zurnal24.si povedala Gaja Brecelj, vodja projekta.

"Naše ugotovitve kažejo, da je razkorak med sprejetimi zavezami in implementacijo v Sloveniji zelo velik. Imamo sprejeto okoljevarstveno zakonodajo, ki pa je v večini primerov ne izvajamo dobro, ponekod pa je sploh ne izvajamo. Slabo stanje se kaže na področjih prometa, energetike, kakovosti zraka, prilagajanja na podnebne spremembe in trajnostnega kmetijstva, obenem pa so se kot zelo slabi pokazali tudi sistemi za ravnanje z okoljem," je razkorak med predvolilnimi zavezami in zakonodajo na področju varstva okolja ter njihovim izvajanjem predstavila Brecljeva, ki dodaja, da imajo tudi nekaj spodbudnih rezultatov.

"Vlada bo morala pokazati več politične volje"
"Eden izmed takšnih je sprejetje akcijskega načrta za zeleno javno naročanje. Pozitivno je tudi to, da so bila izdana vsa okoljevarstvena dovoljenja v skladu z direktivo IPPC po tožbi evropske komisije, da se zmanjšuje onesnaževanje voda iz gospodinjstev, ker se je število čistilnih naprav v zadnjih devetih letih skoraj podvojilo," je dejala Brecljeva, ki dodaja, da pozdravljajo prihajajoči zakon o podnebnih spremembah. Poudarja pa, da je do izvedbe še dolga pot in da bo morala vlada pokazati več politične volje kot v prvi polovici mandata.

"V Sloveniji obstaja več vzvodov, ki bolj ali manj ne delujejo, za spodbujanje izvajanja. Za daleč najučinkovitejše so se v zadnjih letih pokazali postopki evropske komisije, nekoliko pa tudi Računsko sodišče. Želimo opozoriti vlado, da so zeleni ukrepi priložnost, ne pa breme," še poudarja Brecljeva.

"Ne da se zadovoljiti vsem željam"
Na poročilo Umanotere se je na današnji seji vlade odzval tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić. „Težko konkretno odgovarjam, ker poročila nisem prebral. V pol leta se na tako velikem področju,  kot ga pokriva naše ministrstvo,  ne da zadovoljiti vsem željam.“ Opozoril je, da so nekatere aktivnosti že stekle in da ga žalosti, ker je npr. akcija osveščanja naletela na negativne očitke, da zapravljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.