Slovenija
23 ogledov

Zeleni Velenje, Bled in Vransko

Najbolj zelene občine leta 2010 so Mestna občina Velenje ter občini Bled in Vransko. Vseslovenska pomanjkljivost so še vedno odpadki.
Med prijavljenimi je bila v kategoriji mestnih občin tudi Ljubljana, ki se je skupaj z Velenjem in Mursko Soboto uvrstila v ožji izbor.

"Primeri dobrih praks kažejo, da je ozelenjene, preživetvene in trajnostno odgovorne razvojne cilje možno optimalno doseči prav in predvsem v okviru lokalnih skupnosti ter na mestni, regionalni ravni," je v nagovoru ob razglasitvi najbolj zelene občine leta 2010 v Vranskem dejal predsednik strokovne komisije natečaja Dušan Plut.

Na razpis se je prijavilo 47 občin, od tega osem mestnih, 14 malih in 24 srednjih. Odgovarjati so morale na vprašanja o upravljanju z odpadki in vodami, energetski varčnosti, prostorskem načrtu, zelenih površinah in drugih aktualnih okoljskih temah v lokalnih skupnostih.

Najbolj zelene občine se po navedbah Fita Medie, ki je natečaj organiziral, odlikujejo predvsem po pristopu k energetski učinkovitosti in racionalizaciji porabe električne in toplotne energije ter izgradnji kolesarskih in pešpoti. Veliko naporov usmerjajo k dostopnosti vodovoda in kanalizacije ter zagotavljanju čiščenja odpadnih voda in višjim proračunom za zelene projekte.

"A naša, vseslovenska, pomanjkljivost so še vedno odpadki," pišejo v sporočilu za javnost. "Večina občin pridela letno med 350 in 400 kg komunalnih odpadkov na prebivalca," ugotavljajo, pri čemer se je Slovenija zavezala, da bo to količino zmanjšala na 300 kg. Ob previsokih količinah povzročenih komunalnih odpadkov je skrb vzbujajoč še zelo nizek odstotek ločeno zbranih odpadkov, ki znaša skromnih 20 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.