Slovenija
29 ogledov

Zelenica v lasti občine

Zimska sezona na Zelenici se je že končala, začenja pa se sezona pohodništva. (F Žurnal24 main
Višje sodišče je potrdilo sodbo kranjskega sodišča.

 

3 leta je potekala sodna bitka med Kompasom MTS in Občino Tržič, ki jo je dobila zadnja.

Občina Tržič je po triletni sodni bitki proti Kompasu MTS postala zemljiško-knjižni lastnik smučišča Zelenica. Konec lanskega leta je v prid občine razsodilo Okrožno sodišče v Kranju, vendar se je Kompas MTS na sodbo pritožil na Višje sodišče v Ljubljani. Višje sodišče pa je njegovo pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Zasneževanje škodljivo vodi

Spomnimo

Žičnica. Leta 1997 je bila med Občino Tržič in Kompasom MTS podpisana pogodba o brezplačnem prenosu žičniških naprav na občino. V pogodbi je manjkalo zemljiško knjižno dovolilo, ki omogoči vpis v zemljiško knjigo. Občina je postala le lastnik žičniških naprav, zemljišče pod napravami pa je bilo še vedno v lasti Kompasa MTS.

Najprej je treba določiti, v katero smer se bo Zelenica razvijala – ali se bomo osredotočili na turno smučanje in pohodništvo ter v skladu s tem v domu na Zelenici uredili pohodniški center Gorenjske ali pa se bomo usmerili v intenziven smučarski turizem z umetnim zasneževanjem,” razlaga Jure Meglič, podžupan Občine Tržič. Vendar bo zadnje problematično, saj je poleg smučišča največje občinsko zajetje vodnih virov, ki bi ga lahko umetno zasneževanje onesnažilo.

Dolgoročni razvoj Zelenice
Direktor RTC Zelenica Janez Šmid upa, da bodo zamenjali zastarele sedežnice in uredili nočno smuko. Ker je občina postala lastnik smučišča, ne bodo več imeli težav niti s pridobivanjem gradbenega dovoljenja niti s prijavljanjem na državne ali evropske razpise. Po najboljšem scenariju bo občina že prihodnje leto začela prve investicije, pri tem bo rešitev iskala tudi v javno-zasebnem partnerstvu. “Večinsko breme bo še vedno na občini, vendar je v našem interesu, da se smučarski šport in turizem razvijata tudi dolgoročno,” dodaja Meglič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.