Slovenija
21 ogledov

Zelenjava je menda letos cenejša

slovenija 08.06.11, kumare, domace kumare, zelenjava, bakterija, Ljubljanska trz Anže Petkovšek
Cene zelenjave so letos v povprečju okoli 30 odstotkov nižje kot lani, mladi krompir menda za pol cenejši.

Medtem ko so se pridelovalci zelenjave lani ukvarjali s sušo in vročino ter nižjo proizvodnjo, pa je ta letos po zdajšnjih ocenah od 10 do 15 odstotkov višja, je dejal direktor Kmetijske zadruge (KZ) Krka Jure Vončina.

Več pridelal, cene dol

Cena je letos pri nekaterih kulturah padla celo več kot za tretjino, denimo pri mladem krompirju za do 50 odstotkov. Vendar pa se glede na velik letošnji pridelek cene zelenjave nekako kompenzirajo, a ne vedno, pravi Vončina in dodaja, da pa so zaskrbljujoče pri specialnih proizvodih. "Če se je nekdo preveč specializiral, bo letos težko preživel," pravi Vončina in pojasnjuje, da trenutno beležijo težave pri prodaji kumar in solatnih bučk, kjer prihaja do tržnih viškov.

Vončina omenjenih viškov pridelave zelenjave še ne pripisuje vplivu ruskega embarga na uvoz zelenjave in druge hrane, se pa pridelovalci zelenjave bojijo, da bo "ta pljusk" prišel tudi v slovenski prostor. Ob tem je ponovil, da je letošnja sezona posebna, saj je povsod nekaj tržnih viškov.

Po njegovih podatkih tudi hrvaški proizvajalci ne morejo vsega prodati, podobne težave imajo Srbija, Španija in Nizozemska. "Če vse to sovpade še z embargom, potem se bojim, da bodo cene res šle na dno. To pa je skrb zbujajoče," je dejal Vončina, ki upa na kompromisno rešitev in sprostitev uvoza v Rusijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.