Slovenija
30 ogledov

Zelenjave se (še) ne bojimo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Rahel upad prodaje kumar in paradižnika zaznali le v E.Leclercu. Drugje pravijo, da se zelenjava in sadje prodajata enako kot prej.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi Slovenci zaradi podražitev hrane lahko začeli posegati po še manj kakovostnih in cenejših živilih. Več o tem v prispevku Jedli bomo vse slabše.

Od prihoda diskontnih prodajalcev na slovenski trg se je konkurenca povečala. Obstoječi trgovci so se jim prilagodili z znižanjem cen, kar dosegajo z akcijami in lastnimi blagovnimi znamkami. Strokovnjaki opozarjajo na dvorezen meč take strategije, saj z nižanjem cene pada tudi kakovost. Več o tem v prispevku Kuhar: Trgovci imajo vso moč.

Majhen upad prodaje zelenjave po izbruhu okužb z bakterijo E.Coli v Nemčiji so zaznali le v E.Leclercu. "Zmanjšala se je prodaja kumar in paradižnika, in sicer za pet odstotkov," je sporočil francoski trgovec. Pri preostalih trgovcih, ki ponujajo zelenjavo in sadje na slovenskih policah, pravijo, da se prodaja sveže zelenjave in sadja ni zmanjšala in da je nakup varen. "Rezultati analize kumaric, paradižnika in solate so pokazali, da na zelenjavi v naših trgovinah ni nevarne bakterije," poudarjajo v Tušu.

Da sta zelenjava in sadje neoporečna, zagotavljajo tudi drugi trgovci. "Iz naših poslovalnic ni bilo treba umakniti nobene zelenjave," pojasnjujejo v Hoferju in dodajajo, da niso opazili niti upada prodaje zelenjave in sadja niti drugih prehrambnih izdelkov. Tudi v Mercatorju poudarjajo, da sporne zelenjave ne tržijo in sodelujejo le s preverjenimi dobavitelji.

Največ slovenske v E.Leclercu
Pri vseh trgovcih pravijo, da se trudijo zagotoviti, da sta sezonska zelenjava in sadje, ki ju najdemo na njihovih policah, v čim večji meri slovenskega izvora. V Mercatorju doseže prodaja slovenskih proizvodov v poletnem času 40 odstotkov vse prodane zelenajve in sadja. Sicer uvažajo iz Makedonije, Srbije, Hrvaške, Italije, Grčije in tudi čezmorskih dežel.

Sadje in zelenjava v Tušu prihajata iz Slovenije, Hrvaške, Grčije, Nizozemske, Italije, Madžarske, Makedonije, Španije in drugih držav, ki ponujajo sezonsko sadje in zelenjavo oziroma bolj specifične, eksotične proizvode. "Del naše filozofije je, da si pri nabavi živil prizadevamo v čim večji meri partnersko sodelovati s proizvajalci iz regije, saj to dodatno krepi gospodarstvo in hkrati, zaradi skrajšanja dobavnih poti, zmanjšuje negativne vplive transporta na okolje," odgovarjajo v Hoferju. "Seveda pri nabavi določenih izdelkov zagotavljanje regionalnosti žal ni mogoče." V E.Leclercu zagotavljajo, da je 50 odstotkov zelenjave na njihovih policah slovenskega izvora.

Zelenjavo pretipamo
Očitke ZPS, ki je pregledala 66 vzorcev zelenjave iz slovenskih in 44 iz tujih trgovin, da je v Italiji in Avstriji potrošnikom na voljo kakovostnejša zelenjava, trgovci zavračajo. "Rezultati raziskav presenečajo, saj večina naših dobaviteljev dobavlja vsem večjim trgovskim mrežam v Evropi," pravjo v Mercatorju. "Skladno z istim izvorom sadja in zelenjave pa je enaka tudi njegova kakovost," dodajajo v Tušu. "Razlika v kakovosti se po našem mnenju lahko pojavi predvsem zaradi slabih nakupovalnih navad, ki jih imamo v Sloveniji. Zelo malo strank namreč pri stiku s sadjem in zelenjavo uporablja rokavice in v povprečju skoraj vsaka stranka pretipa posamezne artikle, preden jih da v nakupovalno košarico."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.