Slovenija
1 ogledov

Zeleno mejo prestopilo okoli 5.500 beguncev

Harmica B. E.
Tudi danes ponoči so v Posavju zeleno mejo prestopili številni prišleki. V zadnjih 12. urah je mejo na območju Rigonc mejo prečkalo okoli 5.500 ljudi.

Hrvaška zdaj že ustaljeno begunce in migrante iz srbsko-hrvaške meje vkrca na vlak do postaje Harmica, ki je le kakih dvesto metrov oddaljena od slovenske meje - in jih sredi noči usmeri čez Sotlo. Za razliko od prvih dni pa so obe skupini, ki sta prispele danes ponoči, policisti prišleke pospremili vse do mostu, ki predstavlja mejo.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Okoli 4. ure so policisti v Rigoncah sredi polja sprejeli skupino 1442 migrantov, ki je prestopila zeleno mejo, dve uri kasneje pa so policisti na isti lokaciji pričakali novo skupino migrantov, ki naj bi štela 1483 tujcev. Okoli desete pa so v Rigoncah pričakali še 1469 ljudi.

Tudi Zavrča je bilo v jutranjih urah v sprejemna centra v Petišovce in Dolga
vas prepeljanih še okrog 150 migrantov, ki bodo po končanih postopkih
nastanitveni v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Pred sprejmemom še nekajurno čakanje na mrazu

Zaradi prenatrpanosti sprejemnih prostorov v Posavju morajo na sprejem v sprejemnih sentrih počakati še nekaj ur na travniku skorajda brez vsakršne humanitarne pomoči.

Kot "nedopustno ravnanje" pa je organizacija Amnesty International označila tudi ravnanje v sprejmnem centru v Brežicah, kjer je moralo v noči na petek, ko je bila ob 2. uri zjutraj v Brežicah temperatura samo 4 stopinje Celzija, okoli 2000 beguncev moralo spati zunaj, na tleh. Še 1400 pa jih je preko polj v temi, v spremstvu policistov hodilo proti Brežicam.

"Za tako ravnanje Slovenije ni nobenega opravičila. Nihče ne sme biti prisiljen in prepuščen, da v tem mrazu preživlja noč na prostem, speč na golih teh. Slovenija mora zagotoviti, da so ljudje ob vstopu takoj prepeljani v ustrezne nastanitvene prostore, ki so ogrevani, kjer so zagotovljene ustrezne sanitarije in kjer si lahko dostojno odpočijejo," še pozivajo v organizaciji Amnesty International, kjer izpostavljajo, da ima Slovenija poleg centrov v Brežicah, Dobovi in na Šentilju, ki so prenatrpani, še prazne nastanitvene centre v vojašnici v Vrhniki, v kompleksu v Logatcu, v Lendavi, v starem dijaškem domu v Celju, Stari šoli v Mariboru in v več šotoriščih na drugih lokacijah.

Izstopi v Gornji Radgoni, Šentilju in Jesenicah

Begunce in migrante Slovenija po identifikaciji prepelje do namestitvenih centrov v Gornji Radgoni in Šentilju, ki sta le streljaj oddaljena od meje. Tam lahko po dnevu oziroma dveh prečkajo slovensko-avstrijsko mejo. Skupinice po okoli 600 ljudi pa vozijo tudi na Jesenice, kjer prečkajo mejo.  "Prevoz je enako kot vsi prejšnji potekal ‎v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju," je izpostavil predstavnik PU Kranj Bojan Kos

 

Begunska kriza v Sloveniji | Avtor: Policija/Žurnal24 Policija/Žurnal24

Komentarjev 12
 • Avatar olor
  olor 21:58 25.oktober 2015.

  čefur :)

 • Avatar olor
  olor 21:57 25.oktober 2015.

  ja, točno tako. Ali pa z ladjami iz Turčije

 • dragec 16:59 25.oktober 2015.

  magarec