Slovenija
44 ogledov

Železnice dobile opomin Šoltesa

Igor Šoltes, Računsko sodišče Dejan Mijović
Slovenske železnice so počitniška objekta na Hrvaškem prodajale kar na internem razpisu, brezplačno pa so tudi prenašale zemljišča in nepremičnine na družbe v skupini, ki imajo tudi zasebne lastnike.

Računsko sodišče (RčS), ki ga vodi Igor Šoltes, je Slovenskim železnicam (SŽ) naložilo popravljalne ukrepe, saj so pri odtujitvi nepremičnin v več primerih ravnale negospodarno.

V reviziji, ki se je nanašala na obdobje od 1. januarja 2010 do sredine leta 2011, je računsko sodišče med drugim ugotovilo, da so SŽ na odvisno družbo SŽ - Železniško gradbeno podjetje (ŽGP) s sodno poravnavo v letu 2010 brezplačno prenesle zemljišča Ob zeleni jami v Ljubljani, vredna nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, čeprav do lastninske pravice teh zemljišč odvisna družba ni bila upravičena.

"S sklenitvijo sodne poravnave so SŽ povzročile 845.050 evrov škode na konsolidiranem premoženju SŽ, saj so solastniki ŽGP tudi fizične in zasebne pravne osebe," v poročilu navaja RčS. So pa SŽ med revizijo te nepravilnosti že odpravile. Z odvisno družbo so sklenile sporazum in ponovno vpisale lastninsko pravico na zemljišču Ob zeleni jami.

"Naša revizija je očitno prekinila osnovno idejo SŽ o brezplačnem prenosu tega zemljišča in je takoj sledilo spoznanje vodstva SŽ, da tovrstno ravnanje ni najbolj primerno," primer komentira Šoltes.

Kaj bi se zgodilo, če se revizija računskega sodišča ne bi odvila ravno v času, ko je bil ta postopek v teku, Šoltes pravi, "da ni mogoče špekulirati", da bi recimo takoj in zagotovo prišlo do odprodaje teh 4,2 milijona evrov vrednih zemljišč.

"Po vsej verjetnosti pa bi se ta zemljišča uporabljala za druge namene, kot pri SŽ," meni. Dodaja, da je zelo pomembno, da se vsi v državnih družbah in različnih drugih javnih inštitucijah zavedajo, da tovrstne izvensodne poravnave z javnim premoženjem predstavljajo tveganje, da se v teh postopkih okoristijo predvsem zasebniki.

Poskus priposestvovanja

Računsko sodišče pa ugotavlja še, da je bil negospodaren tudi podpis "aneksa k izvensodni poravnavi z zavodom s pravico javnosti SŽ - Železniški zdravstveni dom, Ljubljana (ŽZD)".

Z aneksom so SŽ zdravstvenemu domu priznale pravico do priposestvovanja nepremičnin na Vilharjevi in Trgu OF.

"Nato pa so te nepremičnine ponovno pridobile v svojo last z nadomestnim prenosom lastninske pravice na nepremičninah na Pivovarniški in Celovški v korist ŽZD. Ker je ŽZD nepremičnine na Vilharjevi in Trgu OF lahko zgolj uporabljal, je bilo priznanje priposestvovanja ŽZD neupravičeno ter prenos lastninske pravice na nadomestnih objektih v ocenjeni tržni vrednosti 521.394 evrov neutemeljen," v povzetku revizijskega poročila ugotavlja računsko sodišče.

"Poleg ugotovljenega tega je treba opozoriti še, da je vrednost Železničarskega zdravstvenega doma ocenjena zelo nizko in tudi tu obstaja tveganje, da bo zavod prešel v tretje roke po zelo nizki vrednosti," opozarja Šoltes. Pojasni, da v tem primeru SŽ tudi še niso sprožile postopka za razveljavitev aneksa, s katerim je ŽZD priposestvoval dve nepremičnini, kar v popravljalnih ukrepih pričakuje RčS.

Zadovoljevanje zasebnih interesov

"Tudi na splošno je treba opozoriti, da je namen določenih izvensodnih poravnav z zemljišči lahko narejen tudi z namenom kasnejše preprodaje in pridobivanja zasebnih koriti," opozarja Šoltes. Meni, da je zelo pomembno, da SŽ uredijo parcelacije, kar bi morale storiti že leta 1991.

Če to ni urejeno, lahko tudi tu prihaja do tega, da se določena zemljišča po tihem odtujujejo in na ta način zadovoljujejo določeni zasebni interesi, še posebej zato, ker SŽ razpolagajo z veliko zemljišči, je kritičen Šoltes.

Le interno zbiranje kupcev

Tveganja za negospodarno ravnanje pa po mnenju RčS obstajajo tudi pri prodaji počitniških objektov SŽ na Hrvaškem. Pri prodaji večapartmajskih objektov v Lumbardi na otoku Korčula in v zaselku Dumići na Rabu "SŽ niso naredile alternativne ocene vrednosti objektov za prodajo objektov po posameznih apartmajih, v postopku prodaje niso omogočile zbiranja ponudb po delih ali kot celote, niso naredile posamičnega programa prodaje pred pričetkom postopka prodaje in so oba počitniška objekta prodajale na internem zbiranju ponudb, kar zaradi omejenega števila možnih kupcev predstavlja tveganje, da se ne doseže najvišja možna kupnina", opozarja RčS.

Komentarjev 4
  • dragec 14:51 06.september 2012.

    Ma tudi to računsko sodišče je šalabajzersko. Ni nobene koristi od njega.

  • gec 13:37 20.februar 2012.

    računsko sodišče,aukn,protikorupcijsko komisijo,varuha človekovih pravic in urad varuha konkurence ukinit in bi se prišparalo veliko,veliko...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:05 10.februar 2012.

    Ne kradejo se samo počitniški domovi in parcele,ampak se krade vse,kar je mogoče preprodat naprej.Da o sklepanju škodljivih pogodb niti ne govorimo,saj bo šlo tko al tko en dan vse u PM!