Slovenija
11 ogledov

Železnice s 30 milijoni evrov izgube

1/5
Žurnal24 main
Slovenske železnice (SŽ) bodo imele letos 354 milijonov evrov prihodkov. Izguba iz poslovanja bo znašala 20 milijonov, čista izguba pa 30 milijonov evrov.

Zmanjšali bodo število zaposlenih
Vsaj tako predvideva poslovni načrt vodstva SŽ za letošnje leto. V primerjavi z lanskim letom naj bi zvišali poslovne prihodke za 2,3 odstotka. Poslovni odhodki bodo ostali praktično nespremenjeni. Do konca leta bodo število zaposlenih zmanjšali s 7728 na 6931.

"Če ne bi dosegli dogovorov in sprejeli določenih ukrepov, bi bila naša napoved izgube v letu 2010 skoraj 82 milijonov evrov," je dejal generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič.

Z varčevalnimi ukrepi so tako ustvarili okoli 26,2 milijona evrov prihrankov, na drugi strani pa so se za skoraj enak znesek povečali negativni dejavniki.

"Prav je, da smo realni"
"Sam se težko podpišem in načrtujem tak poslovni izid, vendar menim, da je prav, da povemo realno, kar je v tem trenutku možno doseči," je dejal Brankovič in dodal, da lahko ob takih napovedih na koncu leta pričakujemo prej boljše številke kot slabše.

Prenos dejavnosti na hčerinske družbe
Letos bodo sicer SŽ izpeljale dolgoročne finančne sanacije, poleg tega pa kar nekaj kadrovskih sprememb: "Gremo v smeri dialoga, pospešenega in predčasnega upokojevanja ter nekaterih prehodov na hčerinske družbe, kamor bomo prenašali določene dejavnostim," trdi Brankovič.

Kot je dodal delavski direktor Albert Pavlič, so k normalizaciji razmer na SŽ prispevali tudi obiski predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za promet Patricka Vlačiča.

Največji minus pri tovornem prometu
V tem letu naj bi največjo izgubo ustvaril tovorni promet, in sicer 27,9 milijona evrov (lani 40,2 milijona evrov). Ravno na tem področju intenzivno delajo za krepitev prodajne funkcije, priložnost pa bodo iskali tudi na tujih trgih.

Poslovna enota potniškega prometa naj bi leto zaključila v pozitivnih številkah, enota infrastrukture pa si obeta celo nekaj dobička.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.