Slovenija
44 ogledov

Železniki ob obletnici

(Foto: Iztok Golob)
1/24
Žurnal24 main
Tretja obletnica katastrofalnih poplav v Železnikih. Župan Prevc trdi, da mesto še vedno ni varno pred poplavami. "Država je naredila premalo. Ob močnem deževju nas je še vedno strah," doda.
Ob izredno močnem deževju se katastrofa lahko ponovi.
Miga Prevc

"Že po drugi obletnici poplav smo ugotovili, da se je življenje v Železnikih normaliziralo. Obnovili smo povsem uničeno komunalno infrastrukturo – kanalizacijo, javni vodovod in plazove. Letos so prišle na vrsto obnove fasad objektov, kar smo večinoma financirali iz sredstev velike humanitarne pomoči, nekaj pa je pristavila tudi država. Železniki so zdaj lepši kot pred poplavami leta 2007," nam zatrjuje župan Železnikov Miha Prevc.

Fotografije katastrofe v Železnikih si oglejte TUKAJ.

Prevc obenem poudarja, da sanacija še zdaleč ni zaključena, saj je treba sanirati še veliko cest in plazov. "Ceste so bile do zdaj sanirane le do te mere, da so prevozne, sicer pa so v zelo slabem stanju. Isto velja za plazove, saj smo sanirali le tiste, ki so ogrožali ceste in objekte. Dela je še ogromno," doda.

Se lahko katastrofa ponovi?
"Lahko rečem, da nas je v Železnikih vedno strah, ko slišimo napoved, da se bliža večja količina padavin. Tudi tokrat nas je strah," poudari župan in doda, da je država za večjo poplavno varnost Železnikov naredila premalo. "Po sanaciji so se hudourniki očistili, narejenih je bilo tudi veliko protipoplavnih pregrad, vendar se ob izredno močnem deževju katastrofa lahko ponovi." 

Župan je omenil, da država sicer pripravlja prostorski načrt za večjo poplavno varnost, vendar ta poteka prepočasi. "Načrt naj bi bil končan leta 2011, potem pa je potrebna še izvedba. V Železnikih se bojimo, da bi se katastrofa lahko ponovila še pred tem," poudari Prevc in doda, da bi bilo za zagotovitev poplavne varnosti mesta potrebnih najmanj 20 milijonov evrov.

Ob močnem deževju trepetajo

Prevc je na koncu poudaril, da so bili prebivalci Železnikov v zadnjih 20 letih deležni štirih katastrofalnih poplav. "Vesel sem, da so občani po zadnjih ekstremnih poplavah še enkrat zbrali toliko volje, da so objekte obnovili. Prebivalce najbolj ogroženih predelov Železnikov je v primeru močnega deževja vedno strah, nemo pogledujejo v nebo in spanec seveda ni miren. Na splošno pa so prebivalci zadovoljni s sanacijo, ki se je izvajala v treh letih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.