Slovenija
23 ogledov

Želi si podporo, kot jo imajo košarkarji

slovenija 06.05.13, Alenka Bratusek, koalicija, sestanek koalicije, koalicijsko Anže Petkovšek
Predsednica vlade Alenka Bratušek je ob odprtju 46. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju povedala, da vlada ne dela še niti pol leta, je pa v tako kratkem času po njeni oceni naredila kar veliko.

Med dosežki vlade je izpostavila zmanjšanje števila brezposelnih za 7.658 na 116 tisoč, kar je še vedno absolutno preveč. Dejala je, da se je letos izvoz povečal za 2,3 odstotka, edini davek, ki se je dvignil, pa je bil davek na dodano vrednost.

Premierka je dejala, da so v rebalansu državnega proračuna zagotovili denar za ukrepe, ki so namenjeni predvsem malim in srednjim podjetjem. V torek je bila tako podpisana pogodba s SID banko, v kateri so za gospodarstvo zagotovili 500 milijonov evrov. Gre za povratna sredstva, kredite, ki bodo podjetnikom zagotovili tudi financiranje obratnega kapitala, kar je v tem trenutku velik problem, meni Bratuškova.

Podjetja preveč zadolžena

Največji problem gospodarstva v tem trenutku je po oceni premierke zelo velika zadolženost podjetij. "Praktično takoj po nastopu vlade smo se lotili priprave zakonodaje, ki bo sistemsko uredila razdolževanje podjetij. Zelo sem začudena, ko slišim, da na gospodarski zbornici predlaganemu zakonu nasprotujejo. Res bodo v tem postopku razdolževanja podjetij lastniki podjetij tisti, ki bodo utrpeli izgube, bodo pa ohranjena delovna mesta, in to naj bi bil naš cilj. Zakon je pripravljen, potekajo še zadnja usklajevanja tudi z mednarodnimi institucijami, verjamem, da bo sprejet do konca leta. To je vsekakor ukrep, ki ga naše gospodarstvo nujno potrebuje," je dejala.

Pojasnila je tudi, da je državni proračun avgusta izkazoval presežek v znesku 13 milijonov evrov. Proračun, ki smo ga podedovali, tako Bratuškova, pa je predvideval za eno milijardo evrov primanjkljaja.

Želi si podporo, kot jo imajo košarkarji

Nagovor je sklenila z besedami, da če bi imela njena vlada tako enotno podporo, kot jo ima slovenska košarkarska reprezentanca, bi lahko bili rezultati bistveno boljši, na žalost pa v naši državi vsaka vrsta še vedno navija po svoje, za svoj cilj.

Komentarjev 14
  • privat 07:57 12.september 2013.

    to se strinjam...če jim je namen pomagati državi,sigurno nimajo blage veze o življenju in gospodarstvu...kaj pa če želijo vse potunkati???Da so plačani da potunkajo državo??Po tem takem se pa sigurno razumejo v stvar uničevanja!!

  • Veteran 22:31 11.september 2013.

    Vlada naredila veliko v šestih mesecih seveda, vendar škode!!

  • Šemefuky 20:07 11.september 2013.

    Tako zna vsak voditi vlado, tudi, če je usposobljen predsej manj ko luški Topolino. Sedaj, ko je dokazala, da iz Zokijeve riti ven gleda se lahko poslovi, ker dvomim, da je toliko naivnih volilcev, da bi ji še pustilo uničevati državljane.