Slovenija
37 ogledov

Želijo ga zraven, ko se bo sklepalo posle

slovenija 04.02.10, Borut Pahor, Novinarska konferenca po seji vlade, vlada, fot Anže Petkovšek
Borut Pahor z gospodarsko delegacijo odhaja v eno najbolj koruptivnih držav. Sklepanje poslov v družbi politikov je v tem delu sveta nujno, pravijo na GZS.

"Srednje azijske države so pač takšne, da je spremstvo politike pri sklepanju poslov praktično nujno. Podjetja imajo večje možnosti za uspeh, če bodo na drugi strani mize videli, da jih podpira tudi naša politika. Če bi vsako podjetje samo želelo prodreti na ta trg, bi moralo iti od Poncija do Pilata," pravi prvi mož gospodarske zbornice (GZS) Hribar Milič. Pritrjuje mu Dušan Olaj, direktor Duola: "V teh državah, kjer se nič ne premika hitro, smo zelo blizu podpisa pogodb in v teh državah je lahko pomoč najvišjega državnega vrha zelo pomembna." 


Turkmenistan je po ocenah organizacije Transparency International prežet s korupcijo, uvrstili so ga na 168 mesto od 177 držav v katerih raziskujejo stopnjo korupcije v javnem sektorju.  "Korupcija je tako endemična, da je že skoraj postala sistem. Ni torej le deviacija pač že postaja sistem," pravijo pri Transparency International. Tudi ko gre za ekonomsko svobodo je Turkmenistan na repu seznama držav. Država je v zadnjih letih nazadovala v praktično vseh elementih s katerimi raziskovalci merijo naklonjenost države za sklepanje poslov: "Zaradi korupcije, ki spodkopuje vladavino prava in spodbuja nepotizem, je okolje za sklepanje poslov neprivlačno." Večji del tamkajšnjega gospodarsta sicer predstavlja energetika, kjer prevladujejo državna podjetja in družbe, ki jih v ta namen izbere oblast. 


Pahorja bodo v Turkmenistanu spremljali predstavniki petih slovenskih podjetij. Krka, ki v Turkmenistanu že posluje, načrtuje širitev, za projekte s področja energetike se zanima podjetje RIKO, Gostol-Gopan upa na pridobitev posla izgradnje šestih pekarn, Comita pričakuje podpis pisma o nameri o sodelovanju s turkmenskimi partnerji pri upravljanju plinovodov in naftovodov, Iskratel želi nadaljevati in pridobiti nove posle pri telekomunikacijah, železnicah in plinovodih, podjetje Duol pa naj bi gradilo kompleks pokritega skladišča za žveplo.



V uradu predsednika republike poudarjajo, da je rusko ukrajinski konflikt je slovenkim podjetjem v zadnjem letu v  veliki meri zmanjšal požnosti za uspeh na ruskem trgu: »Nekatera podjetja se zato poskušajo preusmeriti na druge trge, kjer jim uspešnejši preboj lahko zagotovi podpora državnega vrha.« 

 

Komentarjev 4
  • spenjac 11:10 22.julij 2014.

    Pa sej jeprav, da Pahor pomaga, naj bo koristen.

  • vladek 10:53 22.julij 2014.

    Oprostite,jaz sem pa mislil da je Slovenija na prvem mestu,SORRY

  • tedung 10:46 22.julij 2014.

    Jao, kakšno čudenje. Svoji k svojim. Iz najbolj skorumpirane države, k eni najbolj skorumpiranih držav. Kaj se je tukaj za čuditi? A je pohar angel?