Slovenija
13 ogledov

Želijo hrvaško manjšino

V Sloveniji po besedah Antunoviča živi več kot 35 tisoč Hrvatov. Žurnal24 main
Hrvati v Sloveniji želijo priznanje svoje manjšine. Prihodnji ponedeljek pobuda v državni zbor.

"Enajst hrvaških društev, od Lendave do Pirana in od Novega mesta do Jesenic, je podpisalo pobudo za priznanje hrvaške manjšine v Sloveniji, ki jo bomo v ponedeljek predali državnemu zboru," je za zurnal24.si povedal Petar Antunovič, predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji.

Zahtevajo priznanje kulturnih pravic in pravico do denarne podpore, ne pa tudi svojega poslanca v parlamentu ali teritorialnih pravic, veljavnih za italijansko in madžarsko manjšino, ki ima urejene dvojezične napise. "Želimo priznanje, kot ga imajo Slovenci na Hrvaškem," je dejal Antunovič ter pojasnil, da Slovenci na Hrvaškem za dejavnost svojih društev od države dobijo 300 tisoč evrov letno, Hrvati v Sloveniji pa niti evra.

Pobuda za priznanje hrvaške manjšine v Sloveniji je po pisanju Hrvaškega novega lista logična posledica vrnitve Slovencev in Bošnjakov v preambulo hrvaške ustave. "S tem je Hrvaška odpravila napako Franja Tuđmana iz leta 1997, ko je Slovence izbrisal iz ustave," piše hrvaški časnik.

Novi list še piše, da je Slovenija pred kratkim naredila sramežljive korake, da bi priznala dejstvo, da v Sloveniji živijo tudi druge manjšine, ne le italijanska in madžarska. "Beseda ne teče o ustavnem priznanju hrvaške manjšine, to bi bilo za sedanjo konstelacijo političnih sil vendarle preveč, ampak o parlamentarni deklaraciji o položaju narodnih skupnosti držav bivše Jugoslavije v Sloveniji," piše časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.