Slovenija
29 ogledov

Želijo preiskovati tudi sorodnike

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. Žurnal24 main
Sprememba zakonodaje. Komisija za preprečevanje korupcije si želi razširitve svojih pooblastil.

Na srečanju z ministrom za notranje zadeve in javno upravo Gregorjem Virantom so predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) med drugim predstavili predloge sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Nanašajo se na širjenje pristojnosti komisije na družbe v neposredni ali posredni državni lasti, svoj nadzor pa želijo razširiti tudi na premoženje funkcionarjev v tujini in pod določenimi pogoji na družinske člane funkcionarjev in z njimi povezane pravne osebe.

Nekdanji predsednik KPK Drago Kos podpira možnost, da bi lahko ob sumu kršitev komisija z enakimi pristojnostmi, kot jih ima za funkcionarje, pregledala premoženje ožjih sorodnikov, zaradi tehnične obvladljivosti količine podatkov pa “ni potrebe, da bi vsi družinski člani vseh funkcionarjev vnaprej poročali o svojem premoženjskem stanju”. Opozarja, da lahko v določenih primerih komisija že zdaj zaprosi za podatke o premoženju družine, vendar pa jih ne smejo poiskati sami, ne smejo denimo sami pogledati na račune.

Pri neposrednih preiskovalnih pooblastilih morajo biti ta jasno določena in uporabljena le ob utemeljenem sumu, da je funkcionar s prenašanjem premoženja ali drugimi transakcijami z družinskimi člani prikrival premoženje, ocenjuje ustavni pravnik Rajko Pirnat. Hkrati meni, da bi lahko bilo rutinsko poročanje nesorazmeren ukrep. Opozarja še, da morajo imeti te osebe možnost udeležbe v postopku, krog sorodnih oseb pa mora biti ustrezno določen.

Komentarjev 4
  • izRODEk 16:01 10.april 2013.

    človek, ki mu je komplet narod (levi in desni) nadel nadimek preVarant, bi moraliziral o korupciji in klientelizmu...... do kdaj še, narod moj, do kdaj.... : )

  • pikijakob 14:24 10.april 2013.

    a virant kaj skriva, da toliko "sodeluje"?

  • dragec 12:57 10.april 2013.

    MOGOČE STA TO STRICA IVAN JANŠA IN ZOKI JANKOVIĆ???