Slovenija
26 ogledov

Želijo redne nadzore nad zaposlovanjem

Stajerska 27.05.11, gregor cerar, sekretar obmocne organizacije ZSSS podravje in BC/Mediaspeed
Sprememba. Sindikat se strinja, da bi bilo podjetje odgovorno tudi za agencijske delavce, ki delajo pri njih.

"Vsekakor so rešitve o subsidiarni odgovornosti nujne, saj je popolnoma jasno, da mora biti naročnik tudi na neki način podredno odgovoren za delavce, ki delajo pri njem prek agencije," se je za Žurnal24 med drugim odzval Gregor Cerar, sekretar Območne organizacije Podravje in Koroška Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Minister Andrej Vizjak je v soboto za Žurnal napovedal možne spremembe pri agencijskem delu, med njimi tudi subsidiarno odgovornost, poostrene pogoje za ustanavljanje agencij, ki posredujejo delo, ter omejitev števila zaposlenih prek agencij v vsakem podjetju.

Problem agencijskega zaposlovanja je bil izpostavljen pred dnevi, ko je sindikat ZSSS opozoril na pogodbe nekaterih delavcev v podjetju Žito, ki so bile sestavljene v slovaškem jeziku in so se sklicevale na slovaške zakone. Po medijski objavi je Žito pogodbo s slovaško agencijo razdrlo. Kljub nadzoru inšpektorata, ki je že ugotovil nekatere nepravilnosti pri zaposlovanju, pa Cerar opozarja, da bi takšni nadzori morali 
potekati redno.

Komentarjev 1
  • privat 06:01 15.januar 2013.

    šele zdaj so se zmrdali okoli suženjskih razmer med zaposlenimi prek agencij??? Halooo pa zopet noben ne odgovarja za zločine??(to niso prekrški ampak zločini proti človeštvu) Suženstvo v Sloveniji in noben se še ni rabil odgovarjati??) kaka greznica od pravnega sistema!!