Slovenija
1 ogledov

Želijo si boljše delovne pogoje

Gostinski delavci protestirajo zaradi slabih delovnih pogojev. Žurnal24 main
Približno sto zaposlenih v gostinskih in turističnih dejavnostih je s protestnim pohodom skozi središče Portoroža opozorilo, da je skrajni čas, da se razmere v omenjenih dejavnostih popravijo.
„Pravijo, da je recesija in da bodo zaradi dviga delavskih plač propadle firme. Lažejo, lažejo in lažejo. Firme umirajo zaradi pogoltnosti tajkunov in novodobnih kapitalistov, ne zaradi naših plač. Dovolj imamo tega,“ je dejal Tone Kambič, predsednik odbora sindikata gostinstva in turizma KS 90 ob današnjem protestnem shodom delavcev v gostinstvu in turizmu v Portorožu, kjer se je zbralo okrog 100 do 150 ljudi. Sindikalisti namreč že dlje časa opozarjajo na nevzdržne delovne razmere v tej dejavnosti, kjer si delavci v štirih in petih letih naberejo za kar 1000, 2000 ali celo 3000 nekoriščenih in neizplačanih ur. Prav tako jih moti premajhno vlaganje delodajalcev v nove in ustrezne kakovostne kadre.

Razvrednotenje poklica
„Zadnja leta se je v turizmu veliko investiralo v kapacitete in stavbe. Prav je tako. Vendar turizma brez duše ni. Duše pa smo mi delavci, ki smo podhranjeni, šikanirani. Stare generacije kuharjev, natakarjev odhajajo. Mladih pa ni, šole se zapirajo. Zakaj? Ker je ta poklic razvrednoten,“ dodaja Kambič.

Plače že štiri leta enake
Izvršni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS-90, Ljubomir Ocvirk, pa je opozoril, da so plače vse od leta 2005 ostale skoraj enake, delovni čas pa je zmeraj daljši in pogoji dela zmeraj težji. „Posledica teh razmer so odhodi delavcev iz te dejavnosti, vedno več praznih sob. Zato smo se danes tukaj zbrali. Priča smo razvrednotenju tega poklica. Če je turizem paradni konj, če smo delavci ambasadorji turizma, želimo lastnikom kapitala, vladi in turistom povedati, da zaposleni proizvajajo produkte in da brez delavcev ni turizma,“ je menil Ocvirk.

Mizerne plače
„Tukaj smo se brali zato, da opozorimo na mizerno nizke plače v slovenskem paradnem konju, turizmu. To je sramota. Za 200 ur dela, ob sobotah in nedeljah, ob praznikih, ponoči, z deljenimi delovnimi časi, ki onemogočajo normalno družinsko življenje, dobi povprečen gostinski delavec 650 evrov izplačane plače. In še to je menda preveč,“ je opozorila Karmen Leban, sekretarka sindikata gostinstva in turizma Slovenije. Na protestnem shodu, ki je potekal od hotela Metropol v Portorožu do glavne ploščadi pomorščakov (hiteli Lifeclass), so udeležence nagovorili še Predsednik sindikalne organizacije KS-90, Boris Mazalin, predsednik Obalne sindikalne organizacije KS-90 Peter Majcen ter predsednik sindikata Istre in Kvarnerja Bruno Bulić.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.