Slovenija
22 ogledov

Želijo si lastno bazo

Celjski gorski reševalci so ob 80-letnici pripravili tudi razstavo, ki bo do jes Žurnal24 main
Gorski reševalci. Število nesreč v gorah vsako leto raste. Letos že dva mrtva.

“Včasih so reševalne akcije v gorah trajale en dan ali dva, danes pa od takrat, ko dobimo klic, do takrat, ko poškodovani že leži v bolnišnici, mine vsega ena ura,” pove Jaka Prelog, eden od reševalcev celjske postaje gorske reševalne službe, ki letos slavi 80 let obstoja.

Iščejo denar
Računajo na občine. V letošnjem proračunu je denar za gorsko reševalno službo, postajo Celje, zagotovila le Mestna občina Celje. Reševalci upajo, da se ji bodo pridružile druge občine, saj bi tako lažje dobili lastno bazo.

 

V gore slabo pripravljeni
V vseh teh letih so reševalci v gorah posredovali skoraj 500-krat, vse od hrvaške meje do Okrešlja, Pohorja in zasavskih hribov. “V zadnjem obdobju opažamo za kar tretjino več nesreč. Gore so ljudem vse bližje, a se nanje podajo slabo pripravljeni. Nekaj pa na to vplivajo tudi novodobni, adrenalinski športi,” pravi in doda, da so letos že imeli dva smrtna primera, lani v vsem letu pa štiri. “Pa se sezona letos še ni niti dobro začela,” še pravi.

Celjski gorski reševalci si zelo prizadevajo, da bi v Mozirju dobili lasten logistični center. “To bi nam precej olajšalo delo, v bazi pa bi lahko pristajal in vzletal tudi helikopter, ki je pri skoraj vseh reševalnih akcijah nujen,” sklene.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.