Slovenija
20 ogledov

Želijo si referenduma o Teš 6

Protest proti Tešu pred DZ Saša Despot
Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je danes začela zbirati podpise za referendum proti zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Do torka morajo zbrati 2.500 podpisov za pobudo, ki jo bodo predložili predsedniku DZ, so danes sporočili pobudniki.

Kot je v sporočilu ocenil predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, ki je del omenjene koalicije, Vili Kovačič, bi lahko datum začetka zbiranja 40 tisoč podpisov glede na dopustniški čas padel na začetek septembra, referendum pa da bi lahko bil razpisan za začetek oktobra.

Pobudnik zbiranja podpisov je koalicija Ustavimo Teš 6, je naknadno sporočil Kovačič. Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš pri Evropski investicijski banki najel za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

V sredo sprejeti zakon omogoča državno poroštvo za najetje posojila za projekt, a vsebuje pogoje, ki jih mora Teš pred tem izpolniti. Med drugim se cena projekta ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, Teš pa bo tudi moral pripraviti recenziran noveliran investicijski program, ki ga bodo morali potrditi neodvisen recenzent ter nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.

V Teš so v sredo izrazili pričakovanje, da bi lahko posojilo EIB začeli črpati v treh mesecih po sprejetju zakona.

Glede projekta šestega bloka je že od njegovega začetka veliko polemik. Koalicija Ustavimo Teš 6, v kateri je več organizacij in posameznikov, je poslance večkrat pozvala, naj zakona ne podprejo. Menijo, da je projekt okoljsko in energetsko zgrešen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.