Slovenija
19 ogledov

Želijo višji RTV-prispevek

STAVBA RTVS BOBO Žurnal24 main
Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) meni, da vsi ekonomski razlogi govorijo v prid povišanja ali vsaj ohranitve dosedanje višine RTV-prispevka.

Od 1. januarja letos sicer RTVS obračunava prispevek v višini 12,75 evra, vendar pa še vedno ni znano, kako bo s plačilom prispevka v prihodnjem letu in pozneje.

Zato je vodstvo RTVS na vlado, državni zbor in pristojno ministrstvo naslovilo vlogo, v kateri so jih pozvali k pravočasni določitvi višine RTV-prispevka po 1. januarju prihodnje leto.

Prispevek predstavlja za hišo osrednji vir financiranja, ostalo pa pride še od oglaševanja, sofinanciranja države ter finančnih in drugih komercialnih prihodkov.

Imajo finančno stisko

Zaradi zaostajanja rasti RTV-prispevka za inflacijo, razvoja elektronskih medijev in razmer na področju oglaševanja, naraščanja števila oproščenih zavezancev za RTV-prispevek ter vstopa v plačni sistem javnega sektorja pa se RTVS "sooča s precejšnjo finančno stisko", navajajo.

Poleg upada plačnikov prispevka zaradi splošne gospodarske krize ter omejitev oglaševanja, ki jih narekuje zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, upada tudi obseg oglaševanja, kar skupaj pomeni večmilijonski finančni izpad.

Generalni direktor RTVS Marko Filli zato poudarja, da je zakonska ureditev RTV-prispevka nujna, saj bo v nasprotnem primeru javnemu zavodu onemogočeno izvajanje javne službe v obsegu, kot ga določa zakon, ker bi s 1. januarjem 2013 ostal brez primarnega dohodka.

Davkoplačevalska samopostrežna

Preko omrežja Twitter se je na vlogo RTVS že odzval pristojni minister Žiga Turk. "Prosim? Ste morda opazili, da cel javni sektor varčuje? Se vam davkoplačevalci zdijo samopostrežna trgovina?" je zapisal.

Komentarjev 10
  • Darko 11:06 20.julij 2012.

    PREVEČ ZAPOSLENIH "DRUŽBENO POLITIČNIH DELAVCEV"baje je vseh skoraj 2000 zaposlenih. Mislim to pa je ekonomika da te kap

  • Darko 11:03 20.julij 2012.

    vsi ekonomski razlogi govorijo v prid VARČEVANJU, A TI JE JASNO FILLI

  • vidralas 06:44 20.julij 2012.

    Toliko reklame kot na zavodu delate levakom,bi bilo pravično,da od njih zahtevate prispevke,ne pa da vsem nam,ki moramo (če sploh gledamo)spremljati to nizkotno navijaštvo,dražite nekaj,kar ni vredno piškavega groša.